"Leve de cinema, leve Cannes, leve de vrouwen"

In Cannes hebben de Franse acteur Vincent Lindon en de Amerikaanse actrice Jessica Chastain het 69e filmfestival van Cannes geopend. Dat deden ze met de woorden "Leve de cinema, leve Cannes, leve de vrouwen".
AFP or licensors
Vincent Lindon en Jessica Chastain.

"We verklaren het 69e festival van Cannes voor geopend." Dat riepen Lindon en Chastain vanavond in koor bij de opening van de jaarlijkse hoogmis van de cinema in de Zuid-Franse stad.

De openingsfilm was dit jaar "Café Society", de jongste film van de Amerikaanse regisseur Woody Allen. De hele openingsplechtigheid werd afgesloten met een hommage aan de vorige maand overleden popster Prince. Zanger Matthieu Chedid bracht voor de gelegenheid een akoestische versie van het legendarische nummer "Purple rain".

Er worden ongeveer 45.000 mensen verwacht op het tiendaagse evenement. Onder hen bekende wereldburgers als George Clooney, Ryan Gosling, Steve Carell, Julia Roberts, Marion Cotillard, Sean Penn en Javier Bardem.

Het filmfestival duurt nog tot 22 mei. De voorzitter van de jury is George Miller, de regisseur van de film "Mad Max". Actrice Kirsten Dunst, zangeres en actrice Vanessa Paradis, acteur Donald Sutherland en regisseur Arnaud Desplechin zitten dit jaar mee in de jury.