Aanslagen kosten Brussels Airlines 90 miljoen euro omzet

De terreuraanslagen in Brussel zullen wegen op de bedrijfsresultaten van Brussels Airlines. Dat zegt topman Bernard Gustin. Ook Brussels Airport voelt de gevolgen. De luchthaven werd na 22 maart 12 dagen gesloten. Volgens CEO Arnaud Feist betekent dat een verlies van 200 tot 300 miljoen euro.
AFP or licensors

Dat de terreuraanslagen van 22 maart zouden wegen op het bedrijfsresultaat van Brussels Airlines, was te verwachten. Nu plakt CEO Bernard Gustin er ook cijfers op. De impact kan op 80 tot 90 miljoen euro geraamd worden.

Het omzetverlies is onder meer toe te schrijven aan de hogere kosten, veroorzaakt door het uitwijken naar regionale luchthavens als Luik en Antwerpen. "Maar dat betekent niet dat alle winst die gemaakt zou worden, onmiddellijk zou verdwijnen", zegt VRT-luchtvaartjournalist Steven Decraene.

"Ze verwachten dat ze de crisis de baas kunnen en vinden dat ze met de groei moeten aanknopen. Brussels Airlines heeft sinds kort een nieuwe verbinding met de Canadese stad Toronto. Daarom is Gustin naar hier gereisd. Als promotie voor die verbinding. Maar de luchtvaartmaatschappij wil ook groeien in Afrika en Europa."

Passagiers komen terug

Ook Arnaud Feist, topman van Brussels Airport, is naar Toronto gereisd. Hij is voorzichtig optimistisch over het herstel. De luchthaven van Zaventem moest na 22 maart 12 dagen sluiten en draaide daarna nog een tijd op halve kracht. Gevolg: een verlies van zowat 200 tot 300 miljoen euro.

Intussen gaat het opnieuw de goede kant uit. Op Brussels Airport zijn zondag 70.000 passagiers aangekomen en vertrokken. Dat is het hoogste aantal sinds de aanslagen. Ter vergelijking: voor de aanslagen passeerden er op topdagen tot 85.000 passagiers. De luchthaven draait momenteel op 80 procent van zijn capaciteit.