Bart De Wever herdenkt slachtoffers Van Themsche in open brief

"De gebeurtenissen van 11 mei 2006 laten blijvende littekens na in onze samenleving." Dat schrijft de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) in een open brief. Vandaag is het 10 jaar geleden dat Hans Van Themsche zijn racistische moorden pleegde in Antwerpen.

De 18-jarige Hans Van Themsche vuurt op die 11e mei 2006 kort voor de middag een schot af op de Turkse Songül Koç, die op een bankje een boek zit te lezen. Ze raakt zwaargewond, maar overleeft de aanslag. Even later schiet hij in koelen bloede de tweejarige peuter Luna en haar oppas Oulematou Niangadou dood. De racistische moorden schokken Antwerpen en de rest van het land. Later wordt Van Themsche veroordeeld tot levenslang.

"De waanzin sloeg die dag toe", schrijft De Wever. "Wie zich overgeeft aan gewelddadig extremisme ziet anderen niet als medemens, zelfs niet als mens. Gewelddadig extremisme rechtvaardigt moord en verheft het zelfs tot een moreel goed. Die perversie is helaas van alle tijden." Hij zegt dat hij tegen het gewelddadig extremisme zal blijven strijden.

"De gebeurtenissen van die dag in mei laten blijvende littekens na in onze samenleving", aldus de burgemeester. "Het is een tragedie die we nooit mogen vergeten. Niet voor de slachtoffers, hun familie en naasten. En ook niet voor ons collectieve geheugen als Antwerpenaars." De Wever roept op om "respect te betonen aan elkaar, racisme en geweld te veroordelen en de nadruk te leggen op wat ons verbindt".

"Ik droom meer dan ooit van een Antwerpse stadsgemeenschap waarbij iedereen betrokken wordt en die onze culturele, religieuze en andere verschillen overstijgt."

Ingetogen moment

Als herdenking zullen de klokken van de Antwerpse kathedraal vanmiddag om 11.30 uur driemaal luiden en zal de beiaard een herdenkingslied spelen ("Tears in heaven" van Eric Clapton). Het gaat om een "ingetogen moment zonder ceremonieel gedeelte".