Boaty McBoatface bedreigt Britse democratie

Heeft de Britse democratie nog wel bestaansrecht? Duizenden namen vorige week de moeite hun stem uit te brengen, om uiteindelijk toe te zien hoe hun wil door een arrogante elite genegeerd werd. De uitslagen voor verkiezingen voor een nieuwe burgemeester van Londen, een nieuw bestuur in Schotland en honderden gemeenteraadszitjes in Engeland werden gerespecteerd, maar misschien wel de belangrijkste uiting van populaire voorkeur, werd de nek omgedraaid.
Er bestaat wél al een cruiseschip genaamd Boaty McBoatface.

Een nieuw laboratoriumschip dat de Noord- en Zuidpoolse wateren gaat onderzoeken, zal namelijk niet de naam Boaty McBoatface krijgen, zoals een overweldigende meerderheid wilde, maar gaat David Attenborough heten. En David Attenborough -naar de wetenschapper achter talloze natuurdocumentaires- kwam niet eens tweede. In een vlaag van verstandsverbijstering of democratische geestdrift, had de Natural Environment Research Council (NERC) besloten het publiek te vragen een "inspirerende naam" te bedenken voor de nieuwe, prestigieuze schuit.

En die kregen ze. Bijna overweldigd door hun eigen creativiteit werden titels aangedragen als: It’s Bloody Cold Here, Usain Boat en Ice, Ice Baby. Maar de site crashte met Boaty McBoatface die, met 125.000 stemmen, de onbetwiste winnaar werd.

Of ze soms "krankzinnig geworden waren", foeterde een oud hoofd van de marine over zijn landgenoten. De man die de naam Boaty McBoatface geïntroduceerd had, bood zijn excuses aan. De minister voor Wetenschappen pleitte voor begrip. De Britten snapten toch wel dat Londen met geen mogelijkheid een van ’s werelds grootste, drijvende onderzoekcentra van € 260 miljoen de oceanen op kon sturen met Boaty McBoatface in koeienletters op de zijkant?

Yellow submarine

Professoren van de NERC zijn gisterenmiddag in het parlement op het matje geroepen. De vaste kamercommissie Wetenschap en Technologie wilde weten of de online-oproep om naamsuggesties een pr-triomf was geweest voor de obscure organisatie of een ramp. Hadden ze -anders gezegd- niet beter moeten weten? Euh nee, zei professor James Wilsdon die zelf zijn stem op Boaty MacBoatface bleek te hebben uitgebracht.

Hoewel tenminste een minister vond dat de wil van het volk gerespecteerd moest worden, gaat het bewuste schip David Attenborough heten. Maar Boaty MacBoatface is niet helemaal van de kaart geveegd. De naam zal verder leven op een onderzeeër (jawel, een gele). Inmiddels is een nieuwe online-petitie gestart met het verzoek aan David Attenborough zijn naam te veranderen in Boaty MacBoatface. De revolutie kan niet ver weg meer zijn.