Cannes 2016: diva's, dreiging en druilregen

Vandaag wordt het 69e Filmfestival van Cannes geopend met de galapremière van Woody Allens "Café society". Het startschot van een zeer Hollywood-getinte maar on-Vlaamse editie van het beroemdste filmfestival ter wereld. De Zuid-Franse badstad Cannes is, na de aanslagen in Parijs en Brussel, in opperste staat van paraatheid gebracht. Onze filmreporter Ward Verrijcken blikt vooruit naar tien dagen cinema en glamour (in de regen, helaas).

Op 21 april organiseerden de autoriteiten in Cannes een terreur-oefening, waarbij werd nagespeeld hoe op verschillende plaatsen tegelijkertijd een aanslag plaatsvindt. Volgens de Italiaanse geheime dienst plant IS namelijk aanslagen op de stranden van Frankrijk en Italië. Bedoeling was om aan de wereld te tonen dat politie en leger goed zijn voorbereid op mogelijke terreur tijdens het festival, maar het heeft het averechts effect gehad: de lokale bewoners zijn er alleen maar zenuwachtiger op geworden.

Wanneer Woody Allen en zijn hoofdrolspeelster Kristen Stewart vanavond de rood beklede trappen van het festivalpaleis betreden, hoeven ze echter weinig te vrezen. De burgemeester van Cannes heeft, na de terreur in Brussel en Parijs, 500 bewakingscamera’s laten installeren en zijn stad wordt tijdens de twee weken festival in de gaten gehouden door 200 politiemensen in uniform en een onbekend aantal undercover-agenten. Cannes wordt vanaf vandaag, met andere woorden, de veiligste plek op de aardbol.

AFP or licensors

Hemeltergend

De selectie van "Café society" van de 80-jarige Allen als openingsfilm, geeft meteen de nogal conservatieve richting aan van Cannes 2016. In de Officiële Competitie zitten heel wat habitués: Pedro Almodóvar en Ken Loach, bijvoorbeeld, en ook Jim Jarmusch, Asghar Farhadi en Paul Verhoeven.

In dat rijtje horen ook de Belgische broers Dardenne thuis. Met hun nieuwe film "La fille inconnue" kunnen ze voor de derde keer de Gouden Palm winnen, waarmee ze een wereldrecord zouden vestigen.

Lichtelijk hemeltergend, zeker nadat de Cannes-directie vorig jaar had uitgepakt met het zogenoemde "année de la femme", is dat er maar drie van de 21 films in competitie geregisseerd zijn door een vrouw: "American honey" van Andrea Arnold, "Toni Erdmann" van Maren Ade en "Mal de pierres" van Nicole Garcia.

Geen Vlaamse titel in Cannes

De Belgische vertegenwoordiging in de competitie is heuglijk, maar dit jaar is er voor het eerst sinds lange tijd helemaal geen Vlaamse titel te zien in Cannes. Geen enkele kort- of langspeelfilmer uit ons landgedeelte wist een plaatsje in één van de verschillende selecties te bemachtigen. Jammer is dat, voor cineasten als Fien Troch of Bavo Defurne, die hun nieuwe werk hadden opgestuurd naar het festival.

Maar paniekerige conclusies hoeven daar niet uit getrokken te worden: het kan niet elk jaar feest zijn, en in september krijgen onze regisseurs een herkansing in Venetië. Daar zijn de pizza’s lekkerder, en vooral goedkoper.

"Money monster" met Foster, Roberts én Clooney

Hollywood, daarentegen, zal wél full force aanwezig zijn op de Croisette. Alleen al de première van de Wall Street-thriller "Money monster" belooft een hoogmis van de glamour te worden: regisseur Jodie Foster zal daar vrijdagavond staan blinken naast hoofdrolspelers Julia Roberts en George Clooney.

Worden tussen nu en 22 mei ook nog verwacht om nieuwe films te promoten (en party’s af te schuimen): Charlize Theron, Russell Crowe, Ryan Gosling, Steven Spielberg, Justin Timberlake, Sean Penn, Nicolas Cage, Marion Cotillard, Isabelle Huppert, Mel Gibson en Viggo Mortensen. En 25 jaar na de première van het baanbrekende "Thelma & Louise" worden Geena Davis en Susan Sarandon in de bloemen gezet voor hun feminisme in de film.

Hopelijk hebben al die supersterren voldoende paraplu’s op hun privéjets gestouwd, want qua weer ziet het er weinig veelbelovend uit. Momenteel is het in Cannes zelfs een flink pak frisser dan in Brussel.

Op deredactie.be brengen we tot en met de ceremonie van 22 mei uitgebreid verslag uit van op het 69e Filmfestival van Cannes. Op de verschillende sociale media van onze filmman Ward Verrijcken nemen we u ook zo veel mogelijk mee achter de schermen van de cinematografische hoogmis: volg dus FilmWard op Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat voor dagelijkse updates.