Erdogan: "Turken hebben al 3.000 IS-strijders gedood"

Het Turkse leger heeft volgens president Tayyip Erdogan al meer dan 3.000 extremisten van IS uitgeschakeld, in Irak en in Syrië. "Geen enkel ander land evenaart die prestatie."

Ankara maakt zich sterk van alle landen het grootste aantal IS-strijders gedood te hebben: ongeveer 3.000, verspreid over Irak en Syrië. De cijfers komen van president Erdogan, die ermee uitpakte tijdens een ontmoeting met de legertop van de Balkanlanden.

Opmerkelijk: op diezelfde bijeenkomst had een militaire leider het aantal gedode strijders eerder maar op 1.300 gelegd. Erdogans entourage had niet direct een verklaring voor het grote verschil.

"Smerige uitspraken"

NAVO-lid Turkije was aanvankelijk erg terughoudend als partner in de door de VS geleide coalitie tegen IS. Er was kritiek in het begin, omdat de Turken er niet in slaagden om extremisten die naar Syrië wilden gaan, tegen te houden aan de grens.

Landen die Turkije beschuldigden mee te werken met IS noemde president Erdogan smerig en laag-bij-de-gronds. Tezelfdertijd voegt hij eraan toe dat het Westen een grotere inspanning moet leveren in de strijd. Vooral in het grensgebied met Syrië, waar de stad Kilis al weken getroffen wordt door raketten.