Geen GAS-boetes voor zwemmers, geen rookverbod op het strand

Er komen geen GAS-boetes voor zwemmers in zee op onbewaakte stranden. Dat hebben de kustburgemeesters beslist. Ook voor een rookverbod op het strand zijn ze niet te vinden.

Carl Decaluwé, de gouverneur van West-Vlaanderen, riep enkele dagen geleden de kustgemeenten op om boetes te geven aan wie zwemt in een zone zonder redders. De kustburgemeesters, die deze voormiddag overlegd hebben, gaan niet in op de vraag van de gouverneur.

"Er zijn twee redenen", zegt Steve Vandenberghe (SP.A), de burgemeester van Bredene. "Ten eerste kunnen we niet bij elke badgast een politieagent of ambtenaar zetten. Ten tweede willen we ook de toeristen niet wegjagen." De burgemeesters gaan wel inzetten op meer bewustwording, zodat mensen attent gemaakt worden op het gevaar.

Geen rookverbod, wel acties tegen sigarettenpeuken

Ook een rookverbod op het strand komt er niet, zo hebben de burgemeesters afgesproken. Vorige week raakte bekend dat een dergelijke maatregel besproken zou worden op het overleg. Al maakten de burgemeesters meteen duidelijk dat een verbod niet voor meteen zou zijn.

Er komen wel acties om het aantal sigarettenpeuken op het strand te verminderen. "We gaan een gezamenlijke actie uitwerken met tien burgemeesters en de provincie, voor meer sensibilisering en het gebruik van recycleerbare bekers en extra asbakken bij bars en grote evenementen op het strand, zodat het toch wat properder wordt", aldus Marc Vanden Bussche (Open VLD), de burgemeester van Koksijde.