Grondwettelijk Hof wijst vraag tot schorsing "Turteltaks" af

Het Grondwettelijk Hof schorst de Vlaamse energieheffing, beter bekend als de "Turteltaks", niet. Een privépersoon had daarom gevraagd, maar volgens het Hof kon er geen ernstig nadeel aangetoond worden en is een schorsing dus niet nodig. Ook de Partij van de Arbeid (PVDA) trok vanmorgen naar het Hof om een klacht in te dienen tegen de "Turteltaks".

De particulier die een klacht indiende bij het Hof vindt dat de taks een bijkomende financiële druk veroorzaakt "die onnodige en nutteloze uitgaven met zich mee zal brengen". Hij vroeg een tijdelijke schorsing en ook de uiteindelijke vernietiging van de heffing.

Het Grondwettelijk Hof sprak zich vandaag enkel uit over de schorsing van de "Turteltaks". Het Hof verwerpt de klacht omdat het verzoek onvoldoende gemotiveerd was, klinkt het. Daarnaast kon het aangevoerde nadeel niet als "ernstig en moeilijk te herstellen" worden beschouwd, omdat het een financieel nadeel is "dat kan worden hersteld in geval van de vernietiging van de bestreden maatregelen".

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) neemt akte van het arrest. "Maar schorsing of niet, de schuldenberg uit het verleden blijft bestaan. Ik zal sowieso, zoals ik bij mijn aantreden gezegd heb, zo snel mogelijk de neveneffecten wegwerken. En op termijn, van zodra mogelijk, de energieheffing verlagen", zegt hij.

Ook een klacht van de PVDA

Ook de Partij van de Arbeid (PVDA) trok deze ochtend naar het Grondwettelijk Hof met een bundel klachten over de "Turteltaks". "Voor ons gaat het niet om de boom, maar om de taks", zei partijvoorzitter Peter Mertens. Mertens had de kersverse minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) tien dagen gegeven om de "onrechtvaardige Turteltaks, die zijn voorgangster Annemie Turtelboom had ingevoerd" weer in te trekken. De tien dagen zijn voorbij en dus bood een delegatie van PVDA zich om 11 uur aan bij het Grondwettelijk Hof om klacht neer te leggen tegen de taks.