Groot-Brittannië verhoogt terreuralarm door Noord-Ierland

In Groot-Brittannië wordt het terreurdreigingsniveau opgetrokken van "matig" naar "substantieel". Opvallend is dat het niveau verhoogd wordt, niet vanwege moslimterreur, maar wel voor een dreiging van extremistische groepen uit Noord-Ierland.
AP2007

Het dreigingsniveau wordt nu opgetrokken in Engeland, Wales en Schotland, waar er "sterke aanwijzingen voor een terreurdaad zijn". In Noord-Ierland zelf blijft de terreurdreiging veel hoger: "hoogst waarschijnlijk".

Het is de eerste keer in meer dan 15 jaar dat het waarschuwingsniveau voor terreur vanuit Noord-Ierland zo hoog is. Minister van Binnenlandse Zaken Theresa May (foto in tekst) verwijst naar "de voortdurende dreiging van extremistische republikeinse groepen in Noord-Ierland".

Wat de precieze aanleiding is, wou minister May niet duidelijk maken, wellicht ook om haar bronnen bij de inlichtingendiensten niet prijs te geven. Wel heeft de terreurgroep New IRA rond Pasen gewaarschuwd dat die "de oude vijand van onze natie" opnieuw wou aanvallen. In maart heeft de New IRA al een cipier van een Noord-Ierse gevangenis vermoord. 

Sinds de Goede Vrijdagakkoorden is officieel een einde gekomen aan de burgeroorlog in Noord-Ierland en proberen katholieken en protestanten er hun conflicten politiek uit te vechten. De republikeinse groep IRA heeft officieel de wapens neergelegd, maar enkele extremistische splintergroepen zoals "Real IRA" en "New IRA" blijven nog altijd politiemannen vermoorden en aanslagen uitvoeren.