Hommagekunstwerk onthuld aan metrostation Maalbeek

Aan de ingang van metrostation Maalbeek is vandaag een nieuw herdenkingsmonument onthuld voor de slachtoffers van de aanslagen. Organisaties Society Against Violent Extremism (Save Belgium) en Initiatives Citoyennes pour un islam de Belgique (ICIB) hebben het schilderij onthuld na een minuut stilte.

Save Belgium en ICIB willen met het kunstwerk een duidelijke boodschap uitdragen. "Het schilderij is niet enkel een eerbetoon aan de slachtoffers. Het moet er ons ook aan herinneren dat religie niet aan de basis ligt van terreur. De liefde voor België verenigt ons. We zullen niet plooien voor de gruwel", aldus Aida Bacha, voorzitster van het ICIB.

Een van de aanwezige leden van Save Belgium heeft zijn zoon naar Syrië zien vertrekken als IS-strijder. Toch wilde hij zijn steun uitspreken aan de familie van de slachtoffers. "Ik wil dat ze zien dat wij hun pijn delen en dat we ten allen tijde solidair blijven met slachtoffers van terreur", klonk het.

Op het schilderij staat de ingang van metrostation Maalbeek afgebeeld. Het werk symboliseert de solidariteit die het Belgische volk na de aanslagen heeft getoond.

"We willen een vredesboodschap uitdragen. We moeten onderlinge verschillen accepteren en vooral de solidariteit laten overwinnen, ondanks alles", aldus kunstenaar Nora Agezal, zelf een jonge Belgische met buitenlandse roots.