Kamer debatteert volgende week over inzet F-16's in Syrië

De Kamer debatteert wellicht volgende week over de eventuele inzet van Belgische F-16's boven Syrië. Dat blijkt uit de Kamercommissie Defensie. De Belgische gevechtsvliegtuigen waren eerder al actief boven Irak vanuit Jordanië, in de strijd tegen terreurgroep IS.

Vanaf juli neemt ons land boven Irak opnieuw de fakkel over van Nederland. De vraag rijst al langer of de Belgische F-16's hun actieradius moeten uitbreiden tot boven Syrië. Een beslissing daarover kan niet lang meer uitblijven, want de operatie gaat op 1 juli van start.

Onlangs stelde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) voor de Belgische militairen in Irak dichter bij de frontlinie in te zetten, maar niet met hetzelfde risico als de Iraakse militairen. Volgens zijn collega van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zou dat een logische stap zijn. Het zou evenwel niet gaan over deelname aan de gevechten, wel een adviesfunctie.

De Kamercommissie Defensie zal wellicht woensdagnamiddag 18 mei over een eventuele uitbreiding van de missie van gedachten wisselen. Minister Vandeput heeft naar verluidt al toegezegd, terwijl van minister Reynders nog op bevestiging wordt gewacht.

Oppositie wil andere ministers

Op de oppositiebanken heeft de PS aangedrongen op de aanwezigheid van premier Michel, terwijl Groen ook minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo zijn opwachting wil zien maken. "Als we het menen met de nood aan een integrale, en dus ook humanitaire aanpak, en niet naïef geloven in een louter militaire oplossing voor het conflict, is dat nodig", aldus Wouter De Vriendt (Groen).

Commissievoorzitster Karolien Grosemans (N-VA) zei daarvoor een poging te willen ondernemen, maar stelde niettemin voor toch volgende woensdag het debat te agenderen, als de aanwezigheid van de premier en De Croo te veel uitstel met zich mee zou brengen. Ze wil immers vermijden dat een debat plaatsvindt wanneer de regering al een beslissing heeft genomen.