KULeuven vindt middel dat vermenigvuldiging zikavirus bij muizen afremt

Oderzoekers van het Laboratorium Virologie en Chemotherapie van de KU Leuven hebben vastgesteld dat een experimenteel antiviraal middel dat werkzaam blijkt tegen hepatitis C, ook de vermenigvuldiging van het zikavirus bij muizen afremt. Dat melden ze op de website van de Journal PLoS Neglected Tropcial Diseases. Hoewel het middel niet heel krachtig is, opent het volgens de onderzoekers wel belangrijke nieuwe perspectieven.

Omdat het zikavirus verwant is aan het virus dat aan de basis ligt van hepatitis C, onderzocht het Leuvense lab of remmers van dit virus ook werkzaam zijn tegen het zikavirus. Het lab ontwikkelde in het verleden reeds werkzame antivirale middelen tegen hepatitis C.

"We hebben minstens één experimenteel middel gevonden dat werkzaam is tegen het zikavirus", zegt professor Johan Neyts. Bij een experiment met de virusremmer bij muizen met het zikavirus werd effectief vastgesteld dat het de ontwikkeling van de ziekte vertraagt. "Dit onderzoek opent belangrijke nieuwe perspectieven. We zullen nu ook de werkzaamheid van andere virusremmers en vaccins tegen het zikavirus testen", zegt Neyts.

Momenteel nog geen vaccin beschikbaar

20 procent van met het zikavirus geïnfecteerde personen wordt ziek met koorts, vermoeidheid en dergelijke als meest voorkomende symptomen. Een klein deel ontwikkelt het Guillain-Barré-syndroom met spierzwakte en tijdelijke verlamming tot gevolg. Zwangere vrouwen kunnen het virus bovendien doorgeven aan de foetus. Een klein deel van de baby's wordt hierdoor geboren met een aandoening van het centrale zenuwstelsel waarbij het kind een te kleine schedel en hersenen heeft. In ernstige gevallen gaat dit gepaard met zware fysieke en mentale handicaps.

Er is nog geen vaccin of antiviraal middel beschikbaar om een infectie te voorkomen of te behandelen. Wegens de snelle verspreiding van het zikavirus sinds 2015 in Zuid- en Centraal-Amerika en de Caraïben riep de Wereldgezondheidsraad in februari de noodtoestand uit.