Leerkracht op handen gedragen na "beste huiswerk ooit"

Leerlingen die een gat in de lucht springen wanneer ze een huistaak krijgen. Het is niet meteen dagelijkse kost voor leerkrachten. En toch is dat wat wellicht gebeurde toen een klas uit Reading in Engeland eind vorige week hun huiswerk las. Op sociale media wordt de bewuste leerkracht uitgeroepen als "de beste ooit".

Neen, Jenny Thom had heel deze heisa wellicht niet verwacht, toen ze eind vorige week aan haar zesde leerjaar uit de Bucklebury Primary School het huiswerk voor het weekend meegaf. Het waren de laatste dagen voor de Standard Assessment Tests (SAT's) - een soort examens - en dus "is het belangrijk om je tijd wijs te gebruiken", klonk het.

De "taak" bestaat uit een hele reeks delen, waarvan er "zoveel als mogelijk moeten worden volbracht". Geen reken-, taal- of andere schooloefeningen, maar wel "het lezen van een boek, het kijken naar jouw favoriete tv-programma, tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt, koken, genieten van het weer en het eten van Haribo-ijs". En dat is dan nog een zeer onvolledige opsomming.

Een foto van de brief werd op een Facebookpagina geplaatst en is ondertussen al bijna 70.000 keer gedeeld. De reacties zijn duidelijk: "wat een geweldige leerkracht".

In een verklaring laat de school weten dat het bewuste huiswerk "het enorme harde werk" van de leerlingen erkent. "Het weerspiegelt ook onze opvatting over onderwijs", zegt Andy Higgs van de school. "Resultaten van testen dicteren 11-jarigen niet wie ze zijn of wie ze zouden kunnen worden." Maar dat wil wellicht niet zeggen dat de leerlingen na hun bewuste "taken" niet meer achter hun boeken moesten gaan zitten.