Lopen, hitte en energiedrank: geen goede combinatie

Zondag was er in Ieper "Wings for Life", een loopwedstrijd voor het goede doel, waaraan ook Kathy Vandeportael, een journaliste bij Het Nieuwsblad, deelnam. Nadat ze tijdens de wedstrijd een half blikje Red Bull had gedronken, is ze plotseling in elkaar gezakt. Ze werd in allerijl afgevoerd naar het ziekenhuis met een gevaarlijk hoge lichaamstemperatuur. In "De wereld vandaag" op Radio 1 heeft ze haar verhaal gedaan.
Wings for Life is een loopwedstrijd voor het goede doel.

Kathy Vandeportael had op voorhand van de organisatie te horen gekregen dat de lopers geen drank mochten aannemen van mensen langs de kant van de weg, vanwege contracten met de sponsors. Daardoor kon ze geen water aannemen van haar moeder, die langs de weg stond met water van een ander merk dan de sponsor, ze wilde immers geen problemen veroorzaken.

Aan de eerste bevoorradingspost bleek er geen water meer te zijn, Vandeportael heeft zelfs nog op de grond gekeken naar een flesje water, maar alles was op. Ze heeft dan maar een flesje Red Bull genomen, omdat ze heel erge dorst had. Ze had nog nooit eerder Red Bull gedronken, drinkt zelfs geen koffie, en ze heeft dan een half flesje gedronken. 

Dat is haar echter niet goed bevallen, want drie kilometer verder is ze plotseling ineen gezakt. Ze had op voorhand niets gevoeld, niet misselijk geworden of zo, maar "ineens ging het licht uit", zei ze.

Geluk

Ze heeft dan geluk gehad, want iets achter haar llep iemand die ambulancier was, en die had haar zien vallen. Die heeft dan onmiddellijk de hulp kunnen inroepen van een Rode Kruispost iets verderop, en er was ook een MUG-arts zeer snel ter plaatse. Die heeft snel de beslissing genomen om haar onmiddellijk naar het ziekenhuis te voeren, en gelukkig maar, want anders zou ze er niet meer zijn, zei ze.

In het ziekenhuis is ze in coma gebracht want haar lichaamstemperatuur was 42,9 graden. Dat is levensbedreigend want organen kunnen dan stilvallen. Ze is dan in een ijspak gestopt, en beneveld met koud water, om haar lichaamstemperatuur te doen dalen.

Volgens dokters stimuleert de cafeïne in Red Bull het metabolisme, zei Vandeportael, en gaat alles veel sneller, je hartslag gaat veel sneller en het jaagt het ook je lichaamstemperatuur de hoogte in. De combinatie van de inspanning, de hitte en Red Bull maakte dat haar temperatuur 42,9 graden bereikte.

Genoeg water voorzien

Vandeportael vraagt de organisatoren van wedstrijden dat ze goed de weersomstandigheden zouden inschatten en veel meer water zouden voorzien als het warm weer gaat worden. Red Bull zelf zegt dat het drankje genomen moet worden in combinatie met water, en ook dokters stellen dat er geen probleem is met energiedrankjes als men er genoeg water bij drinkt.

Vandeportael heeft echter nog nooit gezien bij loopwedstrijden dat er dubbel zoveel water wordt voorzien als Red Bull, en in de toekomst zou men er toch voor moeten zorgen dat er genoeg water is, zodat niemand meer in dezelfde situatie belandt als zij.

Nog deelnemen?

Of Vandeportael nog gaat deelnemen aan de volgende editie van "Wings for Life", weet ze nog niet. Ze doet het voor het goede doel, en al jaren, voor een vriendin die verlamd is geraakt bij de storm op Pukkelpop, en emotioneel is het voor haar dus een zeer belangrijke wedstrijd, en ze zou willen blijven lopen. Anderzijds heeft ze haar familie en vrienden beloofd dat ze de wedstrijd niet meer zal lopen, maar ze is er nog niet helemaal uit.

De komende weken mag ze hoe dan ook niet aan sport doen, omdat haar spierenzymen aan het afsterven zijn en die eerst hersteld moeten zijn, dus voorlopig heeft ze tijd om daarover na te denken.

Voor de rest heeft Kathy Vandeportael niets over gehouden aan haar nare avontuur, en is er ze er weer helemaal bovenop.