Meer dan 80 doden bij drie aanslagen in Bagdad

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn drie bomaanslagen gepleegd met bomauto's. De eerste, dodelijkste aan aanslag trof een markt in een arme sjiitische wijk. Volgens sommige bronnen zouden er daarbij 64 doden zijn gevallen. De aanslag is intussen opgeëist door de extremistische soennitische terreurgroep IS die grote delen van het noorden en het westen van Irak bezet houdt. In de namiddag ontploften nog twee bomauto's in andere wijken van Bagdad.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De eerste aanslag vond plaats tijdens de ochtenddrukte op een vroegmarkt in de arme sjiitische wijk Sadr City in Bagdad. Volgens getuigen heeft een man een vrachtwagen met fruit en groenten geparkeerd en is de man daarna weggelopen. Kort daarop is de vrachtwagen ontploft.

De gevolgen waren enorm. Er is sprake van 64 doden en 87 gewonden, van wie velen zwaar verminkt zijn. Toen de bom afging, stonden er een aantal leden van sjiitische milities in de buurt, maar het doelwit was vrijwel zeker gekozen om zo veel mogelijk sjiitische burgers te doden. 

Veel van de slachtoffers zijn vrouwen en kinderen, onder wie een aantal vrouwen die zich klaarmaakten voor hun huwelijk in een schoonheidssalon.

De extreem soennitische terreurgroep IS heeft de aanslag opgeëist. IS -en ook andere fanatieke soennieten- beschouwen sjiieten als "afvalligen van de echte islam" en roepen op om hen te vermoorden.

IS heeft de voorbije maanden forse verliezen geleden op het slagveld en probeert dat vrijwel steeds te compenseren door terreuraanslagen tegen burgers. In februari zijn er al meer dan 70 doden gevallen bij een andere bomaanslag in Sadr City. Die wijk in het noordoosten van Bagdad is een sjiitische volkswijk en een bolwerk van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr (foto in tekst). Die lijkt bezig met een politieke comeback nadat hij enkele jaren aan de zijlijn had gestaan. De wijk Sadr City heette eerder Saddam City, maar werd na diens val omgedoopt naar de naam van grootayatollah Sadiq al-Sadr, de vader van Muqtada al-Sadr.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Niet opgeëist

In de namiddag ontploften nog twee bomauto's, een in de noordelijke wijk Kadhimiya, en een in Jamia, in het westen. Bij die aanslagen vielen nog eens 18 doden.

De aanslag in Kadhimiya, eveneens een overwegend sjiitische wijk, was gericht tegen een politiebureau. Ongeveer tegelijkertijd ontplofte er een bomauto in een winkelstraat in het district Jamia, waar vooral soennieten wonen.

De beide aanslagen zijn nog niet opgeëist.

Volgens de Verenigde Naties zijn er in de eerste vier maanden van dit jaar al 1.885 burgers gedood bij geweld.