Nederlandse columniste Ebru Umar terug uit Turkije

De Nederlandse columniste Ebru Umar is terug in Nederland. Ze is vannacht teruggekeerd uit Turkije. Daar zat ze meer dan twee weken vast nadat ze enkele kritische tweets over de Turkse president Erdogan had verstuurd.

Ebru Umar is een Nederlandse met Turkse roots en heeft een buitenverblijf in Kusadasi. Daar werd ze eind vorige maand opgepakt. Na een nacht op het politiebureau werd ze vrijgelaten, maar ze mocht het land nog niet verlaten.

Umar had een bezwaar geuit tegen het uitreisverbod en een rechter oordeelde gisteren dat dat gegrond was, waarop Umar meteen op een vliegtuig naar Nederland stapte. Turkije heeft verschillende klachten tegen haar ingediend, maar ze mag nu de gerechtelijke procedure in Nederland afwachten.

Verhofstadt

Op de verdenking van belediging van de president staat in Turkije tot vier jaar cel. In het westen is er heel wat deining ontstaan over de manier waarmee Erdogan criticasters de mond wil snoeren.

Zo deed oud-premier Guy Verhofstadt als voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement gisteren nog een oproep om zich te laten vervolgen door Erdogan. Daarmee reageerde Verhofstadt op het feit dat Erdogan de CEO van een Duitse uitgeversgroep voor de rechter had gedaagd omdat die komiek Jan Böhmermann steunt. Tegen Böhmermann was eerder een klacht ingediend door Erdogan omdat die een beledigend gedicht had geschreven aan het adres van de Turkse president.