Nigeriaanse president wil geen excuses maar geld terug

De Nigeriaanse president Muhammadu Buhari heeft vandaag gezegd dat hij "van niemand excuses nodig heeft". "Wat moet ik met excuses? Ik heb iets tastbaars nodig", zei Buhari laconiek. Buhari reageert daarmee op een filmpje dat gisteren uitgelekt is, waarin de Britse premier Cameron Nigeria "ongelooflijk corrupt" noemt.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.
President Buhari (archieffoto).

De Nigeriaanse leider doelt daarmee op de "omslachtige, trage en dure" weg die moet worden afgelegd voor de repatriëring van gestolen activa die door corrupte Nigerianen op Britse bankrekeningen verborgen zijn.

Buhari benadrukte ook dat corruptie niet enkel een probleem van arme landen is. "Corruptie is een veelkoppig monster, dat geen onderscheid maakt tussen ontwikkelings- en ontwikkelde landen", aldus de president.

Gisteren ontstond er deining nadat een filmpje uitgelekt was waarop David Cameron Nigeria en Afghanistan "wellicht de twee meest corrupte landen ter wereld" noemt. Cameron deed die uitspraak in een gesprek met koningin Elisabeth en de aartsbisschop van Canterbury Justin Welby (kleine foto). Hij wist niet dat hij op dat ogenblik gefilmd werd. Aartsbisschop Welby reageert op de uitspraak door op te merken dat de huidige president van Nigeria net niet corrupt is en integendeel "heel erg zijn best doet".

Morgen vindt in Londen een topconferentie over corruptie plaats, die president Buhari zal bijwonen. De Britse regering wil daarmee de globale strijd tegen corruptie ondersteunen.

In de corruptie-index van de ngo Transparency International bezet Nigeria de 136ste plaats op 167 landen. Transparancy International had kritiek op de uitspraak van Cameron, en noemde Groot-Brittannië een deel van het probleem, doordat het land een veilige schuilplaats biedt voor corrupte activa.

Ook Buhari, die zegt dat zijn regering de corruptie wil bestrijden, verwees naar de rol die Groot-Brittannië als financieel centrum speelt bij de corruptie. "De Nigeriaanse ruwe olie wordt gestolen op een industriële schaal en geëxporteerd, en de opbrengsten worden witgewassen in de financiële centra van de wereld door internationaal georganiseerde criminelen", zo zei hij.