Prijzen appels en peren zijn "om mee te huilen"

De prijs van appels en peren blijft de bodem opzoeken. Het is van de economische crisis van 2009 geleden dat de prijs van appels zo laag was. "Prijzen om mee te huilen", zegt de adviseur tuinbouw van de Boerenbond Leen Jolling.

De melk- en varkensprijzen liggen al maanden erg laag, maar ook appels en peren zijn momenteel spotgoedkoop. Dat is al zo sinds 2014 door het Russisch handelsembargo op landbouwproducten als gevolg van de crisis in Oekraïne.

Momenteel krijgen fruittelers - België is de op twee na grootste producent van peren in Europa - 45 cent per kilogram voor hun peren en 35 cent voor hun appelen. Vorige week noteerden appels zelf maar aan 28 cent per kilogram.

De fruittelers werken met verlies

"Om mee te huilen", zegt Jolling. In goede tijden kregen telers tot 80 en 50 cent voor respectievelijk peren en appelen.Het gaat om de laagste prijzen voor appelen sinds 2009. Ook voor peren moet worden teruggegaan naar 2009, met uitzondering van de dip tijdens de Pukkelpopstorm in 2011/2012.

Fruittelers werken dan ook met verlies. "Ze raken niet uit hun kosten. Zeker nu op het einde van het seizoen, met veel kosten voor opslag en bewaring, is dat het geval", zegt Jolling. Vooral het Russisch embargo speelt de fruittelers parten. Dat is in het bijzonder het geval voor peren. "Rusland was een erg belangrijke markt. Peren zijn er een luxeproduct".

Meest gelezen