Producer en boezemvriend Roman Polanski overleden

De Pools-Amerikaanse Gene Gutowski is op 90-jarige leeftijd overleden. Gutowski opende de poorten naar Hollywood voor Roman Polanski als producer van "Repulsion" in 1965. Hij overtuigde de regisseur na het succes van zijn Poolse film "Knife in the water" om een film in het Engels te draaien, op een ogenblik dat Polanski die taal niet machtig was.

De Pools-Amerikaanse filmproducer en holocaustoverlever Gene Gutowski is op 90-jarige leeftijd overleden in Warschau in zijn geboorteland Polen.

Gutawski is geboren als Witold Bardach in 1925 als zoon van een welgestelde familie met joodse roots. De familie was zo geïntegreerd in Polen dat ze nooit naar de synagoge ging en Pasen en Kerstmis vierde. Toch werden ze door de nazi's gebrandmerkt als joden en de hele familie werd door de Duitsers om het leven gebracht. Enkel Gene Gutowski overleefde de oorlog.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij een tijdlang voor de nazi's om te overleven op de luchthaven van Warschau, waar hij onder meer radio's stal voor het Poolse verzet. Toen de nazi's hem betrapten, dook hij onder bij een vriendin van zijn moeder. Zij gaf hem de valse identiteit Eugeniusz Gutowski, een naam die hij tot aan zijn dood bleef dragen.

Gutowski zet deur naar VS open voor Polanski

Na de Tweede Wereldoorlog reisde Gutowski de wereld rond. Toen hij 1963 "Knife in the water" van de jonge Poolse cineast Roman Polanski zag, besloot hij hem vanuit Londen te contacteren om een film in Groot-Brittannië te draaien.

Polanski had net een Oscar gewonnen met die film en was gevlucht naar Parijs. Hij vond nauwelijks investeerders in Frankrijk en ging in op het voorstel van Gutowski om samen een film te maken die "de censuur op de proef moest stellen". De Engelstalige thriller "Repulsion" met Catherine Deneuve was een groot succes.

Daarna werkten Polanski en Gutowski samen aan "Cul-de-sac" en "The fearless vampire killers". Die films betekenden de definitieve doorbraak van Polanski en zijn ticket naar Hollywoodsucces.

Gutowski focuste zich de komende decennia op andere projecten, maar bleef nauw bevriend met Polanski. In 2002 werkten ze nog eens samen aan "The pianist". In de Oscarwinnende film werden heel wat autobiografische elementen verwerkt uit het leven van de filmproducer. Gutowski overleed op 90-jarige leeftijd in het ziekenhuis in Warschau.