Queen noemt Chinese diplomaten "onbeschoft", ophef in Groot-Brittannië

De Britse koningin Elizabeth II heeft in een gesprek met een politiecommandant de Chinese delegatie die vorig jaar op staatsbezoek was, "erg onbeschoft" genoemd. Dat is opmerkelijk want de Queen onthoudt zich gewoonlijk van politiek gevoelige uitspraken. Het filmpje van het gesprek veroorzaakt heel wat commotie in de Britse pers.

Het filmpje is gisteren opgenomen tijdens een tuinfeest in Buckingham Palace met zo'n 8.000 gasten. De Queen, 90 intussen, heeft er korte gesprekjes met de genodigden. Een van hen is politiecommandant Lucy D'Orsi, die instond voor de veiligheid tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping aan Groot-Brittannië in oktober vorig jaar.

De man die de gasten introduceert, zegt bij D'Orsi wat haar taak was tijdens het Chinese staatsbezoek. "Oh, pech", antwoordt de koningin. Vervolgens wordt verteld dat de politiecommandant "ernstig ondermijnd werd door de Chinese delegatie, maar dat ze zich staande heeft gehouden en het bevel is blijven voeren".

D'Orsi zegt vervolgens dat het een beproeving was voor haar en dat de delegatie op een gegeven moment opstapte en liet weten dat het staatsbezoek afgelopen was. "Ze waren erg onbeschoft tegenover de ambassadeur", antwoordt de Queen. "Inderdaad. Het was heel onbeschoft en ondiplomatiek", zegt D'Orsi.

Het hele gesprek werd gefilmd door een cameraman van de BBC. Buckingham Palace laat weten dat het geen commentaar geeft op private conversaties van de koningin. "Maar het Chinese staatsbezoek was extreem succesvol en alle partijen hebben nauw samengewerkt om ervoor te zorgen dat het vlot verliep", zo luidt het. Al wijst het gesprek van de Queen erop dat er achter de schermen toch ernstige strubbelingen waren.

Ook heisa over gesprek met Cameron

Alle Britse media pakken groot uit met het filmpje, dat voor de Britse Queen vrij ongezien is. Elizabeth staat bekend voor haar discretie en onthoudt zich normaal gezien van politieke of controversiële uitspraken. Vanuit China is er nog geen officiële reactie.

Ook opmerkelijk: het is het tweede gesprek van de Queen dat tot commotie leidt in amper één dag tijd. Op een receptie gisteren sprak ze met premier David Cameron over een anticorruptietop die morgen van start gaat. Cameron had het daarbij over enkele "fantastisch corrupte" (fantastically corrupt) landen die langskomen, verwijzend naar Nigeria en Afghanistan. Beide landen zijn behoorlijk boos en hebben het over "choquerende en oneerlijke" opmerkingen.

Prince Philip, de echtgenoot van koningin Elizabeth, heeft overigens meer ervaring met controversiële uitspraken. Hij zei ooit aan een een groep Britse uitwisselingsstudenten in China dat "ze spleetogen zouden krijgen als ze er nog veel langer zouden blijven".

Foto: Queen Elizabeth en de Chinese president Xi Jinping

Censuur in China over het incident

Toen BBC World over het incident een reportage wilde uitzenden, ging de zender in China alvast gedurende de hele reportage uit de ether.