Recordbedrag voor doek van Basquiat: 50 miljoen euro

Een monumentaal zelfportret van de kunstenaar Jean-Michel Basquiat (1960-1988) is bij veilinghuis Christie's in New York onder de hamer gegaan voor 50,3 miljoen euro. Dat is een recordbedrag voor een doek van Basquiat. Gisteren sneuvelde er een record voor een sculptuur van Rodin bji Sotheby's, maar die uitschieters kunnen de dalende omzet voor de veilinghuizen niet goedmaken.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

De lenteveilingen voor kunst uit de 19e en 20e eeuw in New York bij Christie's en Sotheby's hebben al enkele uitschieters gekend met recordbedragen voor werken van Rodin en Basquiat, maar de omzet voor de veilinghuizen is fors gedaald.

Een zelfportret van Basquiat ging gisteren voor 50,3 miljoen euro onder de hamer bij Christie's. "No. 17" van Mark Rothko ging voor 28,6 miljoen onder de hamer. Eergisteren was het beeldhouwerk "L'éternel printemps" van Auguste Rodin goed voor net geen 18 miljoen euro.

De tanende omzet van de veilingen in het algemeen heeft te maken met de terughoudendheid van de kopers om heel dure topwerken te kopen die de voorbije jaren relatief vlot voor meer dan 100 miljoen dollar over de toonbank gingen.

"Steeds meer klanten stellen zich vragen bij de prijszetting op de kunstmarkt, zeker in het duurste segment", verklaart Jussi Pylkkanen van Christie's. De veilingen in New York gaan nog een hele week door.