Slachtoffer Maalbeek daagt MIVB voor de rechter

Een slachtoffer van de aanslag op het metrostation Maalbeek daagt de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB voor de rechtbank. Dat schrijft de Franstalige krant La Dernière Heure vandaag. De hoorzitting is gepland op 26 mei.

Jean-Paul Tieleman, de advocaat van het slachtoffer dat de aanslag overleefde, stelt dat de procedure voor de schadevergoeding geen juiste vergoeding garandeert voor zijn cliënt. De procedure houdt in dat een commissie de percentages bepaalt die de verzekeringsmaatschappijen zullen hanteren.

Dat de vergoeding zo wordt bepaald, werd geregeld in een wet uit 2007, die een vergoeding verzekert aan slachtoffers van terrorisme. Maar Tielemans wil zich beroepen uit een wet uit 1989, die zegt dat eigenaars van gemotoriseerde voertuigen een aansprakelijkheidsverzekering moeten hebben. Dat geldt dus niet alleen voor bijvoorbeeld automobilisten, maar dus ook metro-uitbater MIVB.

Volgens die wet uit 1989 zou een passagier van de metro een zwakke weggebruiker zijn en zijn ze dus het slachtoffer van een verkeersongeval. En daarom moet de MIVB volgens de advocaat van de slachtoffers opdraaien voor de kosten. 

De advocaat zegt in de krant dat  in de nabije toekomst nog vier andere slachtoffers ook naar de rechtbank zullen stappen.