Trump wint in West Virginia en Nebraska, Sanders in West Virginia

Donald Trump, de enige Republikeinse kandidaat die overblijft in de race naar het Witte Huis, heeft de voorverkiezingen gewonnen in de Amerikaanse staten West Virginia en Nebraska. Dat blijkt uit exitpolls van verschillende media. Bij de Democraten wint Bernie Sanders in West Virginia, de enige staat waar Democratische voorverkiezingen plaatsvonden.

Sanders was favoriet in West Virginia, dat sterk afhankelijk is van de mijnindustrie. Zijn rivale Hillary Clinton, die in 2008 nog overtuigend de voorverkiezingen won in die staat, had in maart kwaad bloed gezet door te opperen dat talrijke steenkoolmijnen en -bedrijven failliet zullen gaan door de omschakeling naar groene energie.

Clinton verontschuldigde zich achteraf voor de uitspraak, maar dat heeft alvast in West Virginia niet mogen baten. De stad Logan in West Viriginia weigerde zelfs een campagnerally van Clinton te ontvangen. "Bill en Hillary Clinton zijn simpelweg niet welkom in onze stad", aldus de autoriteiten volgens Politico. "Clintons uitspraken tegen steenkool zijn het laatste dat onze stad, die het al moeilijk heeft, nodig heeft." Volgens CBS New stemden 63 procent van de mijnwerkersgezinnen voor Sanders, tegenover 30 procent voor Clinton.

Probleem met stembiljetten

Toch blijft Clinton aan kop bij de Democraten. Zij verzamelde tot nu toe 1.715 afgevaardigden, tegen 1.428 voor Sanders. Verwacht wordt echter dat Clinton het overgrote deel van de "supergedelegeerden" verzamelt. Dat zijn voornamelijk verkozen functionarissen en partijleden. Volgens Realclearpolitics.com heeft Clinton 523 supergedelegeerden achter haar naam. Sanders heeft er 39, maar hoopt door overwinningen te boeken bij de volgende voorverkiezingen de supergedelegeerden die aan Clintons kant staan, te overtuigen om voor hem te kiezen. Voor de Conventie in juli heeft een kandidaat in totaal 2.383 afgevaardigden nodig.

Bij de Republikeinen stonden Ted Cruz en John Kasich, die onlangs de handdoek in de race gooiden, in West Virigina en Nebraska nog op de stembiljetten (foto onder), wat proteststemmen kon opleveren. Toch wint Trump volgens voorlopige resultaten overtuigend, en komt hij zo weer een stapje dichter bij de 1.237 afgevaardigden die hij nodig heeft om tot Republikeinse kandidaat uitgeroepen te worden tijdens de Conventie in juli.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu