Vlaamse stranden overspoeld door plastic afval

Onze stranden en rivieren bevatten te veel plastic afval. Dat bericht De Standaard. Het gaat vooral om ‘microplastics’, minuscule deeltjes die een bedreiging vormen voor vissen en zeevogels maar ook voor de mens. Zowel de industrie als de gezinnen zijn verantwoordelijk voor de vervuiling.

Nieuw onderzoek wijst uit dat veel plastic dat we dagelijks in de riolen lozen gewoon in rivieren en uiteindelijk ook in zee terechtkomt. Grote boosdoener zijn de ‘microplastics’, korrels van minder dan 1 mm groot, die moeilijk afbreekbaar zijn.

Onderzoekers van de UGent zeggen dat die korrels maar voor ruwweg de helft worden opgevangen in zuiveringsinstallaties, waardoor ze uiteindelijk via beken en rivieren in het milieu terechtkomen. Volgens de wetenschappers is dat vooral een Belgisch probleem. Nederlandse en Russische installaties filteren tot 90 procent. Duitse installaties zelfs tot 97 procent.

Schadelijk voor de mens

Er bestaan verschillende soorten plastic. Onder invloed van UV-straling en slijtage vallen veel van die soorten uiteen in kleinere delen. ‘Microplastics’ zijn onder meer afkomstig uit de verpakkingsindustrie maar komen ook voor in schoonheidsproducten en tandpasta. Vissen, vogels en andere dieren zien ‘microplastics’ vaak als voedsel, waardoor het in hun lichaam terechtkomt en uiteindelijk - via consumptie - ook in het menselijk lichaam.

Meest gelezen