"De bloemen zouden er spontaan in verwelken"

Het was een geluksdag in januari voor Alvin Barr in de Amerikaanse versie van de "Antiques roadshow". Hij had een aarden kruik meegebracht, bestaande uit 6 ietwat afzichtelijke gezichten, gemaakt door een pottenbakker en wilde daarvan wel eens de waarde weten. Het antwoord van kunstexpert Stephen L. Fletcher overtrof zijn wildste verwachtingen. De kruik kon wel eens tot 50.000 dollar opbrengen. Dat leek uiteindelijk toch wel wat overdreven.

Tv-zender PBS corrigeerde de prijs nadien op zijn website tot hooguit 5.000 dollar. En daar was een goede reden voor. Het kunstwerk, dat in de uitzending "geïnspireerd bleek te zijn door Pablo Picasso", en zou dateren "van eind 19e of begin 20e eeuw", was in feite een "knoeiwerkje" van een jonge studente, die het begin jaren 70 in elkaar geknutseld had. Nieuwswebsite The Washington Post pikte het eigenaardige verhaal alsnog op, waardoor het nu meer weerklank krijgt dan PBS wellicht gehoopt had.

De nu 60-jarige Betsy Soule herinnerde zich in het Canadese radioprogramma "As it happens" nauwelijks wanneer ze het kunstwerkje gemaakt heeft: "Ik heb dat werkje tijdens een les kunstinitiatie gemaakt in 1973, of misschien 1974, toen ik nog op de middelbare school zat. Het resultaat was erg grotesk. Mocht je er bloemen in zetten, dan zouden ze onmiddellijk verwelken. Uiteindelijk belandde het op de schoorsteen van een vriend, die me er dan opmerkzaam op maakte dat het zoveel waard was volgens de expert van de "Antiques roadshow"."

"Dat Barr er al 300 dollar voor betaald had, dat was al veel te veel. De kruik zat dan ook nog onder het vuil en de kippenstront. Maar hij vond het tijdens een openbare garageverkoop en was er helemaal weg van. Mocht ik geweten hebben dat hij er zo weg van was, dan had ik het hem zelfs gratis gegeven."

"Ik een carrière in het pottenbakken? Je bent goed gek! Mijn job situeert zich tussen de paarden als rij-instructeur. Die kruik-gezichten, die heb ik allang achter me gelaten."

Meest gelezen