“Ook zonder operatie van geslacht kunnen veranderen”

Als het van CD&V afhangt, moet iemand officieel van geslacht kunnen veranderen, zonder dat er geslachtsoperaties zijn gebeurd. Dat is vooralsnog verplicht door de Belgische transgenderwetgeving. Maar volgens CD&V-Kamerlid Els Van Hoof druist die in tegen de mensenrechten.
Laif

In een opiniestuk in De Standaard pleit Van Hoof samen met partijgenote en Brussels staatssecretaris Bianca Debaets ervoor om enkel op papier van geslacht te kunnen veranderen. De M in een V -of omgekeerd- laten wijzigen op je identiteitskaart, is volgens de CD&V-politica’s veel te omslachtig.

“Als je je vandaag juridisch wil laten erkennen als man of vrouw, moet je nu een zware fysieke transitie ondergaan. Zo moet je verplicht worden gesteriliseerd, een hormonenbehandeling krijgen én een geslachtsoperatie ondergaan.” En dat moet allemaal officieel vastgelegd worden door een chirurg en een psychiater. Die procedure is volgens beide CD&V-vrouwen dus veel te zwaar én een schending van de mensenrechten. Verplichte sterilisatie is namelijk een schending van de fysieke integriteit en dus in strijd met het Europees Verdrag voor de rechten van de Mens, luidt de redenering. “Dat is echt niet aanvaardbaar vanuit menselijk perspectief”, zei Van Hoof in “De ochtend” op Radio 1.

Hoe dan?

Dat iemand alleen op papier van geslacht zou kunnen veranderen, betekent volgens Van Hoof niet dat er lichtzinnig zal worden omgesprongen met de genderidentiteit. Zo willen ze een niet-medische procedure invoeren, omdat “die mensen niet ziek zijn”. Die procedure zou eruit bestaan dat een transgender een verklaring ondertekent waarin staat dat hij/zij zal leven in overeenstemming met het geslacht dat men wil. Daarnaast moet er ook een gesprek komen met een “genderteam” dat hen een attest geeft. Zoals in Denemarken al het geval is, zou er ook een bedenktijd komen van 6 maanden.

In België zijn 794 mensen juridisch van geslacht veranderd. Slechts een topje van de ijsberg, zo’n 10 procent, van de mensen die dat zouden willen, meent Van Hoof. De meesten zouden door de ingrijpende operatie worden afgeschrikt om van geslacht te veranderen. “Dus lopen er nog tienduizenden mensen rond die erkend willen worden in hun andere geslacht maar fysiek niet kunnen omdat men zich volledig moet laten transformeren”, met alle mogelijke medische complicaties van dien.

Draagvlak?

Omdat in het regeerakkoord staat dat de Belgische wetgeving in overeenstemming moet worden gebracht met de mensenrechtverplichtingen, meent Van Hoof dat ook de verplichte geslachtsoperatie uit onze wetgeving moet worden geschrapt. 

Binnen haar eigen CD&V wordt ze voor het voorstel gesteund door het partijbestuur en “ik voel dat er bij staatssecretaris Elke Sleurs (N-VA) bereidheid is”, hoe dat bij haar partij en de andere regeringspartijen zit, moet de komende maanden blijken. CD&V-minister van Justitie Koen Geens zal alvast een wettelijk kader voorbereiden en op de tafel leggen, kondigde Van Hoof vanochtend aan.

"De bestaande wet is in strijd met de universele rechten van de mens", reageert staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs. Zij wil een "volledige demedicalisering" en vindt een gestandaardiseerde brief voldoende. "Deze brief informeert de aanvrager over de rechtsgevolgen en maatschappelijke draagwijdte van de beslissing en het moeilijk omkeerbare karakter door de gerechtelijke terugkeerprocedure."

Meest gelezen