Antwerpen start nu ook met wachttijdindicatie voor fietsers

Nadat de voorbije maanden al op verschillende kruispunten in Antwerpen aftellichtjes voor overstekende voetgangers werden geplaatst, begint de Scheldestad nu ook met wachttijdindicatie voor fietsers. Volgens de stad gaat het om de eerste soortgelijke lichten in Vlaanderen.
JUAN CARLOS MUÑOZ

"De lichten op ooghoogte zijn niet alleen beter zichtbaar voor fietsers, de aftellichtjes zorgen ook voor minder roodlichtnegatie", klinkt het. De primeur was voor het kruispunt van de Pelikaanstraat aan het station Antwerpen-Centraal met de Lange Kievitstraat en de Simonsstraat. Het gaat om een kruispunt dat op een fietsostrade ligt en dus erg veel gebruikt wordt door fietsers.

De aftellichtjes zijn geen vervanging voor het bestaande verkeerslicht, maar vormen een aanvulling op ooghoogte van de fietser. Ze geven aan hoe lang de wachttijd nog is tot het volgende groene licht.

In Nederland wordt het systeem al een tijdje toegepast. "Dit is een van de maatregelen waarmee we als stad inzetten op veilige kruispunten en meer comfort voor fietser en voetganger", zegt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA).