Barman is geen knelpuntberoep meer

Er is niet langer een nijpend tekort aan barmannen in Vlaanderen. Dat blijkt uit de nieuwe lijst van knelpuntberoepen die de Vlaamse arbeidsbemiddelingsdienst VDAB heeft opgesteld. Wel wordt het tekort aan geschoold technisch personeel in Vlaanderen nog groter, ondanks de inspanningen van het onderwijs.
ImageGlobe

De knelpuntberoepenlijst bestaat nog steeds vooral uit technische profielen. "Nog meer dan vroeger wordt het moeilijker om hooggeschoolde technici te vinden", zegt de VDAB. "Meer dan de helft van de top tien op de knelpuntenlijst behoort daartoe: van werfleider/conducteur bouw tot leidinggevende industriële productie. Ook voor meer uitvoerende profielen als metselaars en onderhoudsmecaniciens groeit het probleem."

Omdat te weinig jongeren kiezen voor een technische opleiding en door de groeiende vervangingsvraag door de vergrijzing, wordt het probleem alleen maar groter. Ook binnen de beroepen die niet onmiddellijk met techniek geassocieerd worden, zoals commercieel medewerker of technisch-administratief medewerker, blijken technische competenties een struikelblok bij de rekrutering.

Daarnaast blijven andere "klassiekers" op de knelpuntberoepenlijst staan: beroepen uit de gezondheidszorg, ICT-specialisten en bijvoorbeeld vrachtwagenbestuurders. Ook bakker, slager en kapper zijn knelpuntberoepen. De oorzaak van het knelpunt ligt niet altijd bij een tekort aan kandidaten: soms zijn het eerder specifieke arbeidsomstandigheden of is er een gebrek aan bepaalde competenties bij de kandidaten, stelt de VDAB.