Dilma Rousseff zes maanden geschorst in afwachting van definitieve afzetting

Na een debat van bijna 20 uur heeft de Braziliaanse Senaat zich met 55 stemmen tegen 22 uitgesproken voor de tijdelijke schorsing van president Dilma Rousseff. Zij wordt verdacht van gesjoemel met de begroting met het oog op haar herverkiezing in 2014. Rousseff zal zich nu in de komende zes maanden voor de rechter moeten verantwoorden. Daarna zal de Senaat moeten beslissen over haar definitieve afzetting.

De beslissing over de al dan niet tijdelijke schorsing van Rousseff was de zoveelste stap in een al maanden aanslepende procedure die uiteindelijk tot haar afzetting moet leiden. Nu de senatoren zich inderdaad hebben uitgesproken zal Rousseff zich moeten verantwoorden in een proces. Na zes maanden kan de senaat beslissen over haar definitieve afzetting.

"Ruim veertien uur zijn ze al aan het praten", zei radiocorrespondente Katy Sherriff rond 6 uur vanmorgen. Elke senator kreeg 15 minuten om zijn of haar standpunt uiteen te zetten. Na het debat dat net geen 20 uur duurde gingen de senatoren over tot de elktronische stemming. Rond 11.40 uur was het lot van Rousseff beklonken.

De uitkomst van de stemming lag eigenlijk al vooraf vast. Rond 9.30 uur hadden al 43 van de 81 senatoren tegen haar gepleit. Voor een meerderheid waren 41 stemmen nodig.

Voor het parlementsgebouw demonstreerden enkele duizenden voor- en tegenstanders van Rousseff. De presidente zelf blijft erbij dat ze onterecht van de macht wordt verdreven en heeft het over een staatsgreep. Toch zal ze naar verwachting vandaag nog Planalto verlaten, het presidentieel paleis in Brasilia. Naar verluidt heerst er een soort begrafenisstemming onder de medewerkers in het paleis.

Ander en beter?

Rousseff zal nu tijdelijk opgevolgd worden door de - centrumrechtse - vicepresident Michel Temer. Verwacht wordt dat Temer forse besparingsmaatregelen gaat nemen om de economie een nieuwe boost te geven.

Maar Temer heeft zelf ook geen schone handen. Hij is al veroordeeld in een zaak van illegale partijfinanciering en zijn naam wordt ook genoemd in verband met corruptieschandalen. Bovendien is Temer nog minder populair dan Rousseff. Verwacht wordt dat hij hoogstens zal aanblijven tot de volgende verkiezingen, in 2018.

De Braziliaanse bevolking is erg verdeeld over wat er nu aan de gang is. Dilma Rousseff heeft felle voorstanders, maar ook hevige tegenstanders. Volgens Katy Sherriff zijn veel tegenstanders niet op de hoogte van de echte reden van de afzettingsprocedure: ze denken dat het over corruptie gaat, maar dat klopt dus niet. Bovendien worden de gangmakers van de hele procedure tegen Rousseff zelf verdacht van corruptie, onder meer in de Petrobras-affaire.

Tegenstanders van Rousseff laten een grote opblaaspop naar de gelijkenis van de presidente op. Op de presidentiële sjerp staan slogans als "Tot ziens, liefste" en "Moeder van de oliegiganten".

Meest gelezen