Dolfijn Puck uit Boudewijn Seapark blaast 50 kaarsjes uit

Dolfijn Puck uit Boudewijn Seapark blaast vandaag vijftig kaarsjes uit. En dat is vrij uitzonderlijk, aangezien zulke dieren gemiddeld maar 22 jaar worden. De dolfijn krijgt dan ook een feestje met onder meer een grote vistaart.

De dolfijn, die al sinds 1988 in Brugge rondzwemt, is de op twee na oudste dolfijn van Europa. Ze is nu vijftig jaar wat uiterst uitzonderlijk is voor een tuimelaardolfijn. Gemiddeld worden ze 22 jaar in een Europees dolfinarium, en volgens Boudewijn Seapark ligt de gemiddelde levensverwachting in de vrije natuur nog lager.

"Daar zijn verschillende redenen voor. Uiteraard zijn er geen natuurlijke bedreigingen. We geven de dolfijnen ook voldoende voedsel wat in de natuur, door de overbevissing, vaak ontbreekt en waardoor de dolfijnen verzwakken. En ook plastiek en afval vormen een grote bedreiging voor het bestand", duidt commercieel manager Geertrui Quaghebeur. "Als ze ziek zijn, worden ze uiteraard goed verzorgd."

Puck, die inmiddels grootmoeder is, is nog steeds actief in de groep van zes dolfijnen en twee babydolfijnen. Ze werkt nog altijd alle trainingssessies af en doet mee aan de shows.

De dolfijn mag vandaag genieten van een vistaart en een bezoekende scholengroep zal gelukkige verjaardag komen zingen.