Duitse komiek Böhmermann voor het eerst opnieuw op tv

In Duitsland is komiek Jan Böhmermann opnieuw op TV-verschenen, een maand nadat Turkije een klacht tegen hem ingediend had voor de belediging van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In zijn show op ZDF verwees Böhmermann dit keer enkel subtiel en onrechtstreeks naar de zaak.

Böhmermann las vanavond vooral grappen voor die kijkers ingestuurd hadden.

De komiek zei dat hij daartoe had opgeroepen omdat hij zelf geen grappen meer durfde te maken.

Kijkers van wie de grap de show haalde, krijgen 103 Euro, een verwijzing naar het Duitse wetsartikel over de belediging van een buitenlands staatshoofd.

Op 31 maart had Böhmermann in zijn programma "Neo Magazine Royal" op ZDF een "lastergedicht" voorgelezen waarin hij de Turkse president een "pedofiele geitenneuker die meisjes mishandelt" noemde. Dat was een reactie op het feit dat Turkije eerder de Duitse ambassadeur op het matje had geroepen na een spotlied op de ARD.

Op 16 april diende Turkije dan officieel een klacht in tegen Böhmermann bij het parket van Mainz.