Europees Parlement: "China is geen markteconomie"

Het Europees parlement in Straatsburg vraagt de Commissie om China niet de status van markteconomie toe te kennen. Als dat wel gebeurt, kan Europa de invoer van onder meer goedkoop Chinees staal niet meer verhinderen. Daardoor zouden veel Europese banen verloren gaan.

De erkenning van China als markteconomie staat op de agenda omdat eind dit jaar enkele bepalingen in het Chinese toetredingsprotocol tot de Wereldhandelsorganisatie (WTO) verstrijken. China stelt dat het dan automatisch die status verwerft, maar die interpretatie wordt niet overal gedeeld

Voor de Europarlementsleden kan er geen sprake van zijn om China die status toe te kennen. Volgens de resolutie, die met 546 tegen 28 stemmen en 77 onthoudingen is goedgekeurd, voldoet het land niet aan de vijf Europese voorwaarden om een land als markteconomie te erkennen. Zo worden prijzen er nog steeds niet door de markt, maar grotendeels door de overheid bepaald.

Artificieel lage prijzen

Vooral de dumping van goedkope Chinese producten baart Europa zorgen, want door de erkenning van China als een markteconomie kan Europa de invoer van onder meer goedkoop Chinees staal niet meer verhinderen. En daardoor staan ook Europese banen op de helling.

"In sectoren als de staal-, de ceramische en glasvezelindustrie, maar ook in andere nieuwe strategische industrieën zoals telecommunicatie of energietechnologie zou dat honderdduizenden Europese banen kosten", zegt Kathleen Van Brempt (SP.A). Volgens Van Brempt heeft China in heel wat sectoren overcapaciteit gecreëerd en wil China die aan artificieel lage prijzen dumpen in Europa.

"Een volwaardig handelspartnerschap met China is enkel mogelijk als er een gelijk speelveld bestaat", stelt Van Brempt. In afwachting manen de Europarlementsleden de Europese Commissie aan om haar arsenaal aan antidumpingmaatregelen en andere handelsbeschermende instrumenten te versterken.

De stemming in het Europees Parlement is wel niet bindend. De kwestie staat morgen op de agenda van de Europese ministers van Handel die samenkomen in Brussel.