Fayçal Cheffou: "Ik was de perfecte schuldige"

Fayçal Cheffou, de man die een tijdlang gezien werd als "de man met het hoedje", heeft voor het eerst gesproken in "Terzake". Cheffou werd twee dagen na de aanslagen in Brussel opgepakt door de politie omdat hij de derde terrorist op de luchthaven van Zaventem zou zijn. Hij kwam enkele dagen later alweer vrij wegens een gebrek aan bewijs. "Ik was gewoon de perfecte schuldige voor hen."

Fayçal Cheffou werd op 24 maart, twee dagen na de aanslagen in Brussel en Zaventem, opgepakt door de politie. Ze vroegen hem wat hij in de buurt van het Justitiepaleis deed. "Maar dat was een idiote vraag, want op dat moment was er een omleiding waardoor iedereen via het Justitiepaleis moest passeren", zei hij in een interview met VRT-journaliste Sofie Demeyer.

Diezelfde dag nog werd Cheffou aangehouden wegens "verdenkingen van deelname aan terroristische activiteiten" en al snel werd gespeculeerd dat Cheffou weleens de "man met het hoedje" zou kunnen zijn, de derde terrorist op de luchthaven van Zaventem.

De taxichauffeur die de terroristen naar de luchthaven vervoerde, zou Cheffou herkend hebben op basis van foto's. "Mijn pech was dat ik op het moment van die foto's een muts droeg omdat het koud was. En mijn bril lijkt jammer genoeg ook op die van de man met het hoedje", zegt Cheffou daarover.

Geruchtenmolen op volle toeren

Hoewel bevestiging van het parket over de identiteit van de man met het hoedje uitbleef, draaide de geruchtenmolen meteen op volle toeren.

Ook staatssecretaris voor Migratie Theo Franken (N-VA) sprak zich uit over Cheffou op Twitter. "Het is wansmakelijk om iemand zo aan te vallen, gewoon om naam te maken en in de media te komen", zegt Cheffou daarover. "Ik vind het erg triestig dat verkozenen zich gedragen als rechters terwijl ze geen toegang hebben tot het dossier."

Uiteindelijk werd Cheffou vier dagen aangehouden. Een onaangename ervaring, zo zegt hij. "De politie heeft me klappen verkocht en me naakt in de cel gezet. Ik had overal verwondingen en ik kreeg zelfs geen water. Men geeft zelfs water aan een dier. Maar ik was de perfecte schuldige voor hen."