Motie van wantrouwen tegen Franse regering mislukt

In het Franse parlement is vandaag een motie van wantrouwen, in de strijd tegen een hervorming van de arbeidswetgeving, tegen de Franse regering weggestemd. De oppositie verkreeg niet de vereiste absolute meerderheid in de Assemblée Nationale.

Dinsdag besloot de Franse regering om met volmachten een nieuwe arbeidswet door te drukken die het werkgevers gemakkelijker moet maken om personeel aan te nemen en te ontslaan. Op een buitengewone kabinetsraad besloot de regering om gebruik te maken van het omstreden grondwetsartikel 49.3, dat het mogelijk maakt het parlement te omzeilen en wetgeving per decreet in te voeren.

In het Franse parlement werd vandaag een vertrouwensstemming gehouden over de socialistische regering van Hollande, maar de regering kan dus aanblijven. De oppositie verkreeg niet de vereiste absolute meerderheid.

Gezien de socialistische regering een speciale bepaling uit de grondwet heeft aangewend, is het wetsontwerp in eerste lezing aangenomen. De tekst verhuist nu naar de senaat.

Protesten tegen de wet

In verschillende Fransen steden zijn er al de hele dag protesten tegen de geplande hervormingen van de arbeidswet. In de hoofdstad Parijs raakte de politie slaags met betogers en in sommige scholen blokkeerden leerlingen de toegang met vuilnisbakken. In Rennes en Nantes zijn ook wegblokkades opgezet.

Meest gelezen