Paus zet deur voor vrouwelijke diakens op een kier

Paus Franciscus heeft de deur op een kier gezet voor vrouwelijke diakens. In die functie zouden zij voor sommige sacramenten - bijvoorbeeld het doopsel of een huwelijk - de nog steeds exclusief mannelijke priester kunnen vervangen.
YVES HERMAN

De paus deed zijn uitspraak voor een groep van oversten van zusterordes.  Op een vraag van een van hen, of het geen tijd wordt om een commissie op te richten die de kwestie van vrouwelijke diakens moet bestuderen, antwoordde Francisus positief.

Nu al kunnen getrouwde mannen diaken worden, maar vrouwen zijn daarvan uitgesloten, alhoewel historici zeggen dat er in de vroege jaren van de kerk vrouwelijke diakens waren.

Tijdens de bijeenkomst zei de paus ook dat hij zal laten nagaan of vrouwen in de toekomst geen preek zouden kunnen geven tijdens de mis.