Perrigo waardeert Omega Pharma half miljard minder

Het Amerikaanse farmabedrijf Perrigo heeft in zijn kwartaalcijfers een waardevermindering van 273 miljoen dollar doorgevoerd voor het onlangs overgenomen Omega Pharma. Met de waardevermindering van eind vorig jaar komt dat bedrijf op iets minder dan een half miljard dollar.
Jasper Jacobs

In het laatste kwartaal van vorig jaar schreef Perrigo al 185 miljoen dollar af voor Omega Pharma, maar het voorbije trimester wordt dat nog eens 467 miljoen dollar. Samen dus 652 miljoen dollar.

Concreet is het verschil tussen het bedrag dat Perrigo vorig jaar betaald heeft voor Omega Pharma van Marc Coucke en de werkelijk geschatte waarde. Nu ligt het overnamebedrag altijd hoger door de zogenoemde "goodwill", maar deze cijfers zijn wel erg hoog. Dat komt omdat de resultaten en verwachtingen op termijn van die afdeling lijken tegen te vallen en onder de streefcijfers van Perrigo liggen. 

Bovendien sluit Perrigo niet uit dat de waarde van Omega Pharma nog verder zal afkalven. In het huidige kwartaal hoopt het concern om een definitief cijfer op tafel te kunnen leggen.

Eind 2014 heeft Perrigo Omega Pharma overgenomen voor 3,6 miljard euro, inclusief 1,1 miljard euro schulden. Het is echter al langer bekend dat Perrigo niet zo tevreden meer is met die overname. Zo weegt Omega Pharma op de resultaten van de groep.

Enkele weken geleden werd Marc Coucke als bestuurder en manager aan de deur werd gezet. Dat gebeurt niet met overeenstemming, want Perrigo zou vooralsnog geen kwijting willen geven voor de daden die Coucke als lid van de raad van bestuur heeft gesteld. Dat laat de deur open voor eventuele schadevergoedingen. Coucke is dan wel weg bij Perrigo/Omega, maar blijkbaar is het laatste woord daarover nog niet gezegd.