Republikeinse partij sluit de rangen rond Trump

In de Verenigde Staten is de Republikeinse partij begonnen de rangen te sluiten rond presidentskandidaat Donald Trump. Een ontmoeting tussen Trump en de partijleiding is "buitengewoon goed geweest", werd na afloop gezegd.
AFP or licensors
Trump komt aan voor een vergadering met de partijleiding.

De Grand Old Party is zeer verdeeld over de kandidatuur van Trump. De partijleiding had liever een andere kandidaat zoals Marco Rubio naar voor geschoven als presidentskandidaat. De sfeer tussen de partijleiding en Trump was de voorbije maanden dan ook eerder ijzig.

Maar nu het zo goed  als  zeker is dat Trump de Republikeinse nominatie zal binnenhalen, hebben beide partijen besloten de rangen te sluiten.Trump heeft zijn toon wat gematigd, en de partijleiding beseft dat ze met hem moet samenwerken als ze een kans willen maken bij de verkiezingen in november.

Trump had vandaag een ontmoeting met partijvoorzitter Reince Priebus, de voorzitter van het Congres Paul Ryan en andere partijkopstukken in het parlement. Ryan had eerder deze week nog verklaard dat hij de kandidatuur van Trump niet steunde.

In een gezamenlijke mededeling achteraf zeggen beide partijen nu dat ze vastberaden zijn om samen te werken, de partij te verenigen en de verkiezingen in november te winnen. "We zijn eerlijk geweest over de paar dingen waarover we van mening verschillen, maar we hebben ook vastgesteld dat er veel punten van overeenkomst zijn."

Er zullen nog meer gesprekken volgen, maar dit eerste gesprek was "een zeer positieve stap in de eenmaking van de partij".