Schooldirecties willen andere religies gerust een plaats geven

De schooldirecties passen het concept van de dialoogschool, waarmee de deur wordt geopend voor andere religies en levensbeschouwingen, nu al toe en willen het in de toekomst enkel uitbreiden. Dat blijkt uit onderzoek van KU Leuven-vicerector Didier Pollefeyt waarover De Standaard bericht.
BELGA/BOGAERTS
(Archieffoto)

Pollefeyt bevroeg de afgelopen jaren 360 directieleden, goed voor 60 scholen. Die bevragingen dateren dus van voor Lieven Boeve, directeur-generaal van het katholiek onderwijs, vorige week aankondigde moslims en andersgelovigen een volwaardige plek te willen geven op school.

Uit het onderzoek blijkt een erg sterke voorkeur voor de dialoogschool bij de directies. Zowat 90 procent van de ondervraagden vindt dat de school het concept nu al toepast en meer dan 90 procent vindt het de norm van de toekomst.

De storm van kritiek, onder meer vanuit de N-VA, die de afgelopen dagen uitbarstte verklaart Pollefeyt door de manier waarop de dialoogschool werd "geïslamiseerd". "Ik vraag me trouwens af wat de N-VA onder katholiek verstaat", zegt hij. "Dat lijkt voor die partij een synoniem voor anti-islam. Het is ook nooit de bedoeling geweest om de islam een prominente plaats te geven."

Het onderzoek toont ook aan dat niet getwijfeld moet worden aan de christelijke identiteit van de directies. Bijna 90 procent omarmt het katholieke geloof, de helft gaat geregeld naar de mis en een derde heeft een "actief gebedsleven".