Spoorbaas moet Oostenrijkse regering op sporen brengen

De baas van het Oostenrijkse spoor (ÖBB), Christian Kern, wordt allicht de nieuwe bondskanselier van het Alpenland. De leiders van de sociaaldemocratische partij SPÖ zijn het eens geworden over zijn aanstelling, zo melden Oostenrijkse media. De laatste die over de streep getrokken moest worden, was interim-partijvoorzitter Michael Haüpl.

Morgen komen de verschillende partijleiders ergens buiten Wenen samen voor overleg achter gesloten deuren. Als daar een consensus gevonden wordt over de ÖBB-baas dan zal Kern Werner Faymann opvolgen. De beslissing moet ten laatste dinsdag formeel worden neergelegd want woensdag staat in het parlement een inaugurale stemming op het programma.

Faymann stapte deze week op als bondskanselier én als voorzitter van de SPÖ omdat hij een gebrek aan vertrouwen in zijn persoon bespeurde binnen zijn partij. Faymann was zeven jaar aan de macht, maar zijn ontslag kwam als een complete verrassing.

Uitstekende reputatie

Officieel wordt voorlopig niets bevestigd van de geruchten in de Oostenrijkse media. Ook de omgeving van Haüpl gaf niet thuis. Maar de aanstelling van Kern lijkt een vaststaand feit.

De 50-jarige spoorbaas werd eerder al formeel verkozen in verschillende regionale afdelingen. Zijn belangrijkste concurrent Gerhard Zeiler bevestigde het nieuws ook indirect door zich uit de race uit te trekken.

Christian Kern studeerde journalistiek en management. Hij werkte enkele jaren als politiek adviseur voor de SPÖ voor hij in 1997 overstapte naar het bedrijfsleven. Na 13 jaar bij de energiegroep Verbund kwam hij in 2010 aan het hoofd van de ÖBB. Hij bracht er niet alleen de boekhouding op orde maar bouwde er ook uitstekende relaties uit met de vakbonden.

Hij wordt ook in politieke kringen hoog aangeschreven. Hans Niessl, een van de kopstukken van de rechtervleugel van de SPÖ en gouverneur van de regio Burgenland noemde hem "een echte professional". "Hij zal de republiek even goed leiden als de spoorwegen", aldus Niessl.

Moeilijke taak

Als zijn nominatie wordt bevestigd dan wacht Kern de moeilijke opdracht om de sociaaldemocraten opnieuw op één lijn te krijgen en de partij een nieuw elan te geven. De SPÖ kreeg net als coalitiepartner ÖVP zware klappen bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 24 april. Beide traditionele partijen zagen met lede ogen hoe de extreemrechtse Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ) fors opgang maakte.

De SPÖ slaagt er maar niet in om een eigen koers te varen en is zwaar verdeeld over twee heikele thema's: het immigratiebeleid en een strategie om de opkomst van extreemrechts af te remmen. In beide kwesties kiest de rechterflank - uit angst om voorgoed uit de gratie van de kiezer te vallen- vooral voor het imiteren van de harde standpunten van met name de FPÖ.

De presidentsverkiezingen draaiden uit op een overwinning voor FPÖ-kandidaat Norbert Hofer. Met 35 procent van de stemmen zal hij het in de tweede ronde op 22 mei opnemen tegen de ecologist Alexander Van der Bellen die 21,3 procent behaalde.

De bondskanselier staat in Oostenrijk aan het hoofd van de regering. Hij wordt benoemd door de bondspresident. Hoewel die laatste vrij een kandidaat mag aanduiden moet hij bij zijn keuze wel rekening houden met de meerderheid in het parlement.