Strijdvaardige Rousseff roept op tot verzet tegen "staatsgreep"

Dilma Roussef, de Braziliaanse presidente die eerder vandaag door de Braziliaanse Senaat tijdelijk werd geschorst, heeft voor het eerst gereageerd op deze nieuwe stap in de "impeachment"-procedure. Een bijzonder strijdbare Rousseff schuwde woorden als "coup" en "sabotage" niet en riep haar landgenoten ook op om zich te mobiliseren tegen de beslissing van de Senaat.

"Ik ben verkozen door 54 miljoen Brazilianen", begon Rousseff haar speech. "Deze afzettingsprocedure tast hun soevereiniteit aan en bedreigt de sociale vooruitgang van de laatste jaren." De lopende procedure om haar af te zetten is volgens Rousseff dan ook niets minder dan een "staatsgreep".

"De pogingen van de oppositie om mij van de macht te verdrijven hebben de economische crisis nog verder aangewakkerd. De regering werd gesaboteerd", aldus Rousseff. Ze beklemtoonde dat ze nooit smeergeld had aanvaard en nooit een misdaad had begaan die kon leiden tot afzetting. "Ik heb fouten begaan, geen misdaden", zei ze.

Ze waarschuwde ook. "Het respect voor de verkiezingsuitslag en de grondwet staat op het spel." De aantijgingen dat ze met de begroting zou hebben gesjoemeld, wees ze resoluut van de hand. "De begrotingsdecreten waren wettelijk toegestaan. De regering heeft alle schulden terugbetaald aan de staatsbanken."

"Deze staatsgreep is niet alleen bedoeld om mij te verdrijven maar ook om de wil van de kiezers te ontkrachten", vervolgde Rousseff. "Het grootste gevaar voor het land is dat het geregeerd wordt door een regering komt die niet werd verkozen door de kiezers. De volgende regering is ontstaan uit de coup, en is de oorzaak van de politieke crisis."

Rousseff zei ook trots te zijn dat ze de eerste vrouwelijke verkozen president is en kondigde aan dat ze de afzetting uit haar ambt met alle mogelijke wettelijke middelen zal aanvechten. "Ik heb vele uitdagingen, zoals foltering en ziekte, overwonnen, en ik zal ook de onrechtvaardigheid van de afzettingsprocedure te boven komen. Ik heb nog steeds de kracht om op te komen voor mijn ideeën en rechten."

"Ik had nooit gedacht dat ik opnieuw tegen een staatsgreep in Brazilië zou moeten vechten. Maar ik heb er vertrouwen in dat de Brazilianen deze coup zullen afwijzen. De strijd tegen de afzetting zal vredevol verlopen. De strijd voor democratie zal nooit stoppen. Ik heb er vertrouwen in dat ik deze strijd zal winnen. Geschiedenis ontstaat uit strijd, democratie bevindt zich altijd aan de juiste kant van de geschiedenis. Ik zal nooit opgeven", besloot Rousseff.

Meest gelezen