Weyts: "Vlaanderen telt te veel verkeersmascottes"

Vlaanderen telt zoveel verkeersmascottes dat we door de beestenboel het bos niet meer zien, vindt Mobiliteitsminister Ben Weyts (N-VA). "We hebben Aya, een gele ufo, Flits, een roze octopus, Saveman, Zeppe en Zikki, een groene superman, Mama Mie en Kleine Mo, enzovoort. Dat is slechts een selectie van de mascottes die de ronde doen", aldus Weyts.
BELGA/VANLATHEM

Weyts werd in het parlement ondervraagd door Björn Rzoska (Groen) over het stopzetten van de steun voor Verenigingen voor Verkeersveiligheid. "Hiermee verdwijnt een belangrijke rol", aldus Rzoska. "VVV zette samen met verenigingen projecten op poten die op het lijf van die verenigingen zijn geschreven."

"Vlaanderen telt echt zeer veel actoren die allerhande initiatieven oprichten met boodschappen die alle richtingen uitgaan", reageerde Weyts. Sommige projecten zijn volgens hem te kleinschalig om voldoende effect te kunnen genereren. "Als we de zichtbaarheid willen vergroten moeten we verschillende doelgroepen onder één noemer samenbrengen en de schaarse middelen zo efficiënt mogelijk besteden."

De Vlaamse Stichting voor Verkeerskunde is volgens de minister het ideale orgaan om alle initiatieven te bundelen. "De stichting is specifiek opgericht om een hoofdrol in de informatieverstrekking te spelen." Maar het gaat niet om een besparingsoefening, verzekerde hij. "We volgen hiermee een internationale evolutie. De landen rondom ons hebben dit allemaal al gedaan, we hinken eigenlijk achterop."