Ziekenhuis Diest geeft oordopjes tegen brulkikkers

De directie van het algemeen ziekenhuis Diest stelt patiënten oordopjes ter beschikking die 's nachts niet kunnen slapen wegens het lawaai van brulkikkers in een vijver vlak bij het ziekenhuis. Het probleem deed zich vorig jaar voor het eerst voor na het openleggen van de Demer in de omgeving van het ziekenhuis.
Een mannelijk brulkikker met de typische keelzak waarmee hij lawaai maakt (foto: Cephas)

"In het verleden is er nooit een probleem geweest omdat het een volledig vrijstaande vijver was. Doordat de Demer in het park werd opengelegd en overloopt in de vijver zijn er veel brulkikkers in de vijver terechtgekomen. We kunnen ze niet vangen omdat het een beschermde soort is. Tot de geplande verhuis van het ziekenhuis in 2023 naar een nieuwbouw op de Citadel zitten we er dus mee opgescheept", aldus verpleegkundig directeur Ann Vanden Bergh.

Vorig jaar waren er heel wat klachten bij patiënten, van wie sommigen naar de media stapten. "Aan die kant van het ziekenhuis bevinden zich vier afdelingen met telkens 31 bedden. We hebben ons oordopjes aangeschaft om te anticiperen op nieuwe klachten, die er ongetwijfeld komen als de brulkikkers opnieuw actief worden", aldus Vanden Bergh.

Amerikaanse brulkikker

De Amerikaanse brulkikker, ook wel stierkikker genoemd, is een grote Noord-Amerikaanse kikker die in Europa werd ingevoerd als vijverdecoratie en voor de productie van kikkerbillen. Maar de amfibie verovert nu op verschillende plekken in Vlaanderen de stilstaande wateren. Hij voedt er zich met onder meer inheemse kikkers en hun larven, libellen, vissen en zelfs kleine watervogels.

De soort wordt in verschillende landen actief bestreden, ook in ons land. Soms worden vijvers zelfs leeggepompt om alle kikkervisjes te kunnen vangen.