"Bankentaks ligt onredelijk hoog", vinden de banken

Febelfin, de federatie van de financiële sector in ons land, waarschuwt dat de vernieuwde en verhoogde bankentaks gaat wegen op de sector. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) wil dat die taks meer gaat opbrengen, maar Febelfin vreest voor de gezondheid van de banken en de tewerkstelling.

Minister Van Overtveldt gaat vier bestaande bankentaksen samenvoegen tot één, maar tegelijk moet die 55 miljoen euro per jaar extra opleveren voor de regering. In totaal moet die bankentaks jaarlijks 805 miljoen euro per jaar opbrengen.

Volgens topman Michel Vermaerke van Febelfin weegt die taks echter zwaar op de banksector. Aan onze collega's van het programma "De vrije markt" zegt Vermaerke dat die verhoogde taks de competitiviteit van de Belgische banken niet ten goede, integendeel.

Bovendien dreigt de vernieuwde bankentaks volgens hem ook gevolgen te hebben voor de tewerkstelling en kan die ook wegen op de financiële gezondheid van de Belgische banken.