"België is zeker niet kansloos met openingsnummer in finale"

België is het eerste land dat aan bod komt in de finale van het 61e Eurovisiesongfestival in de Globe Arena. De EBU heeft vannacht de volgorde van optredens bekendgemaakt. In totaal nemen 26 landen deel aan de finale van de liedjeswedstrijd in Stockholm. De voorbije decennia was het openingsnummer in de finale drie keer goed voor de eindoverwinning.

Laura Tesoro zal zaterdagavond de eerste kandidaat zijn die televotend Europa mag overtuigen in de finale van het Eurovisiesongfestival. Ze is de tweede Belgische Songfestivalkandidaat in de geschiedenis van de liedjeswedstrijd die de finale mag openen. In 1957 deed Bobbejaan Schoepen haar dat voor.

De liedjeswedstrijd openen betekent niet dat Tesoro kansloos is. "In de geschiedenis van het Songfestival hebben drie landen de wedstrijd gewonnen met hun openingsnummer in de finale. In 1975, 1976 en 1984 wonnen respectievelijk het VK, Nederland en Zweden de liedjeswedstrijd", weet onze Songfestivalkenner Gianni Paelinck.

Maar Paelinck wil niet meteen euforisch zijn over de kansen van Laura Tesoro in Zweden. "Het is al van 2003 geleden dat een land uit het begin van de finale de wedstrijd kon winnen. Daarna kwam de eindoverwinnaar telkens uit het tweede deel van de finale", klinkt het.

De Nederlandse finalist Douwe Bob komt als derde finalist aan de bak met zijn nummer "Slow down". De grote favoriet voor de liedjeswedstrijd, de Russische zanger Sergey Lazarov, is de achttiende van 26 finalisten.

Armenië sluit de finale van de liedjeswedstrijd af met "Love wave" van Iveta Mukuchyan.

De volgorde van de finale van het Songfestival

1. België - Laura Tesoro (What's the pressure)
2. Tsjechië - Gabriela Gunčíková (I stand)
3. Nederland - Douwe Bob (Slow down)
4. Azerbeidzjan - Samra (Miracle)
5. Hongarije - Freddie (Pioneer)
6. Italië - Francesca Michielin (No degree of separation)
7. Israël - Hovi Star (Made of stars)
8. Bulgarije - Poli Genova (If love was a crime)
9. Zweden - Frans (If I were sorry)
10. Duitsland - Jamie-Lee (Ghost)

11. Frankrijk - Amir (J'ai cherché)
12. Polen - Michał Szpak (Color of your life)
13. Australië - Dani Im (Sound of silence)
14. Cyprus - Minus One (Alter ego)
15. Servië - Sanja Vučić ZAA (Goodbye)
16. Litouwen - Donny Montell (I've been waiting for this night)
17. Kroatië - Nina Kraljić (Lighthouse)
18. Rusland - Sergey Lazarov (You're the only one)
19. Spanje - Barei (Say yay)
20. Letland - Justs (Heartbeat)

21. Oekraïne - Jamala (1944)
22. Malta - Ira Losco (Walk on water)
23. Georgië - Young Georgian Lolitaz (Midnight gold)
24. Oostenrijk - ZOË (Loin d'ici)
25. Verenigd Koninkrijk - Joe & Jake (You're not alone)
26. Armenië - Iveta Mukuchyan (Love wave)