"Laat koppels de keuze om het moederschapsverlof te delen"

Laat vrouwen de keuze om hun 15 weken moederschapsverlof na de bevalling te delen met hun partner. Dat opmerkelijk voorstel doet Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten vandaag in De Standaard. In "De ochtend" benadrukte Rutten dat ze koppels vooral meer keuzevrijheid wil geven in hun eerste weken van ouderschap.

"Momenteel kan enkel de vrouw na de bevalling aanspraak maken op 15 weken moederschapsverlof. Je kan bezwaarlijk zeggen dat die periode enkel dient om fysiek te recupereren na de bevalling. Daarom pleit ik voor meer keuzevrijheid: geef koppels de kans om die periode te verdelen", aldus Rutten in "De ochtend".

Rutten wil niet gezegd hebben dat ze het moederschapsverlof wil inkorten, ze benadrukt dat het gaat om een "herverdeling op initiatief van het koppel". "Vrouwen kunnen bijvoorbeeld zelf 10 weken thuis blijven, en 5 weken delen met hun partner. Koppels moeten van in het begin samen de zorg voor hun kind kunnen dragen. De overheid moet geen systeem opleggen waarin verlof enkel aan vrouwen wordt toegekend."

"Gedeeld zorgpatroon"

In Zweden krijgen alle mannen drie maanden ouderschapsverlof na de bevalling. De discussie over een mogelijke uitbreiding is ook bij ons aan de gang. "Er wordt besproken of het moederschapsverlof naar 20 weken kan in plaats van 15. Mijn punt is dat je het niet enkel moet uitbreiden voor moeders. Dan wordt de zorg voor een kind automatisch aan vrouwen gekoppeld. Laat ouders daar vrij in. Veel koppels zijn daar vragende partij voor", aldus Rutten. "Ook voor jonge vaders zijn de eerste weken met hun kindje niet te onderschatten. Ik ken veel mannen die gerust 's nachts willen opstaan en pampers verversen."

Wat met moeders die ervoor kiezen om borstvoeding te geven? "Vrouwen worden daar vaak in gepusht, maar ook dat moet een vrije keuze zijn. Vanuit de gelijkheid tussen man en vrouw is het heel belangrijk dat er een gedeeld zorgpatroon ontstaat. Als je die taken alleen bij de mama legt, ontstaat er een systeem dat zich de rest van het leven doortrekt. Beide partners die van na de geboorte al samen voor hun kind zorgen: dat is pas een mooi model."

"Ook voor meeouders en adoptieouders"

Rutten pleit ook voor een uitbreiding van het ouderschapsverlof naar meeouders en adoptieouders. "In het parlement ligt hun situatie op tafel. Hun ouderschapsverlof gelijktrekken is een goed idee. Het is ontzettend belangrijk om tijd te kunnen spenderen met je kind."

"In strijd met Europese regels"

"Mannen zwangerschapsverlof geven, is een stap vooruit. Vrouwen zwangerschapsverlof afnemen is een forse stap achteruit en is in strijd met Europa", zeggen Stephanie Van Houtven en Karin Jiroflée van SP.A. "Rutten goochelt vrouwenrechten weg met als afleidend manoeuvre een pleidooi voor meer keuzevrijheid tussen. Doorzichtig en tegenstrijdig met de Europese richtlijn die zegt dat een moeder aaneensluitend 14 weken zwangerschapsrust moet hebben", klinkt het.

"Moederschapsrust is iets anders dan ouderschapsverlof", benadrukt Jiroflée. "Open VLD draait de klok terug. Vrouwen moeten sneller herstellen en vlug weer aan de slag." Volgens de SP.A moet ouderschapsverlof voor beide partners financieel haalbaar worden. "Als de vier maanden waarop mannen én vrouwen recht hebben degelijk worden verloond, vergroot de kans dat gezinstaken effectief gelijk worden verdeeld."

James Arthur Photography

"Intentie van Rutten is goed, maar er zijn betere manieren"

"We onderschrijven de intentie achter het voorstel, maar er zijn betere manieren om dit te doen". Zo reageert CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri op het voorstel van Rutten. Concreet stelt Lanjri voor het vaderschapsverlof te verplichten en bonussen toe te kennen aan gezinnen die een minimum aan ouderschapsverlof opnemen.

Het wetsvoorstel van Lanjri houdt in dat het vaderschapsverlof van tien dagen wettelijk verplicht wordt. Het delen van de moederschapsrust kan, maar enkel als de vader die tien dagen verlof al heeft opgenomen. Lanjri wijst er wel op dat in de praktijk slechts één week van het moederschapsverlof door de vader zou kunnen worden opgenomen, omdat het Europese minimum voor moeders op veertien weken ligt.

Daarnaast wil het CD&V-Kamerlid de discussie verbreden naar andere verlofstelsels, zoals het gemotiveerde tijdskrediet of het ouderschapsverlof. Concreet stelt ze voor om aan gezinnen waarin beide ouders elk minstens drie maand ouderschapsverlof hebben opgenomen, een bonus van een extra maand toe te kennen, die door een van beiden kan worden opgenomen.