“Tegenover de Gorkirock brengt Bazart sexy softpop”

Wie zijn de jongens van Bazart? Deredactie.be had vorig jaar in mei een uitgebreid gesprek met de drie frontmannen van de band. De groep had toen zijn debuutalbum "Echo" nog niet uitgebracht... Met amper 4 eigen nummers en zonder debuutplaat de Ancienne Belgique uitverkopen: die krachttoer schrijft Bazart vanavond op zijn naam. Single “Goud” is al weken overal te horen. Hoog tijd om kennis te maken met een trio, dat jaren na hun podiumdebuut op Junior Eurosong, kiest voor eigenzinnige rockmuziek in hun moedertaal.

“Ik heb al vaak in mijn arm geknepen, én hard. Maar het blijft onwaarschijnlijk dat wij de iconische AB hebben uitverkocht”, steekt frontman Mathieu van wal. “We zijn ontzettend dankbaar en we voelen ons er klaar voor.”

"Geen tweede Gorki"

We, dat zijn zanger Mathieu Terryn (22), gitarist Simon Nuytten (23) en toetsenist Oliver Symons (22), die beiden ook zingen. In het Nederlands, want daar kiest Bazart resoluut voor. “We zijn een trio dat pop met een randje brengt. In de taal waarin ik me het best kan uitdrukken. De teksten komen recht uit de donkere kamer van mijn hart”, vertelt Mathieu.

“Dat Nederlands is geen gedwongen keuze, laat staan een strategische zet. Het is nooit de bedoeling geweest om bewust een buitenbeentje te zijn. Ik wilde een band beginnen met Simon. Hij wilde iets ánders, waarop ik heb voorgesteld om in het Nederlands te zingen. Onze manier van muziek maken is organisch gegroeid en wordt nu plots geapprecieerd.”

De keuze voor een groepsnaam viel al snel op een dialectwoord. “Voor alle duidelijkheid: dit is geen verwijzing naar rommel of een overvolle markt”, lacht Mathieu. “We zochten een kort Nederlands woord dat lekker bekt. Een diepere betekenis zit er niet achter Bazart.”

Als Nederlandstalige popgroep liggen vergelijkingen met Gorki en Noordkaap voor de hand. “Heel flatterend, maar zij zijn boegbeelden van de jaren 90. Wij maken iets eigentijdser”, aldus Oliver. “Zij brachten échte rock, wij zijn meer jeanettenpoppers, maar in een sexy versie”, knipoogt Mathieu. “Al had ik een nummer als “Mia” doodgraag bedacht.” “Doe mij maar “Seven nation army” van The White Stripes”, vindt Oliver. “Dan zaten we voor dit interview in een bubbelbad met prosecco bij”, zegt Mathieu met uitgestreken gezicht. “Onze muziek sluit sowieso meer aan bij Engelstalige bands. Zingen in het Nederlands hoeft niet per se kleinkunst te zijn”, vervolgt Simon.

Eurosong for Kids-verleden

Mathieu en Oliver zijn al langer met muziek bezig. Mathieu deed in 2005 mee aan Junior Eurosong, hetzelfde jaar als Oscar and the Wolf-frontman Max Colombie. Oliver won de nationale voorronde in 2008 met “Shut up”. “Een gewone 14-jarige maakt in zijn eentje muziek, op zijn kamer. Ik stond plots een groot podium, en werd begeleid door professionele producers. Enorm leerrijk, als je op die leeftijd in zo’n circus kan meedraaien. En het was mijn kinderdroom”, blikt hij terug.

Onrechtstreeks werd via Junior Eurosong de kiem van Bazart gelegd, door toedoen van Colombie. “We hebben elkaar voor het eerst ontmoet op de Eurosongfinale van Oliver”, vertelt Mathieu. “Ik was daar met Max.” “En die had mij gevraagd om mee te komen, omdat ik toen in zijn groepje speelde”, vult Simon aan. “Pas jaren later hebben we de basis voor Bazart gelegd in Antwerpen”, zegt Mathieu. “Ik heb bij Simon op school gezeten, maar we kenden elkaar toen amper”, vult Oliver aan.

Een weekend in de Ardennen later was Bazart een feit. “Nadat enkele toenmalige groepsleden voor een andere carrière hadden gekozen, heb ik Oliver erbij gevraagd. Tot dan had ik het gevoel dat we nooit konden doen wat we écht wilden. Oli zag het enkel zitten als we het over een andere boeg gooiden. Toen hebben we beslist om ons te profileren als trio.”

“We evolueerden van folk naar rock, over elektro, tot de nieuwe elektropop. De nummers uit die periode hebben we gerecycleerd in het Bazartjasje van vandaag", aldus Simon. “En Oliver kon toevallig een beetje zingen, dus hebben we hem maar laten meedoen”, zegt Mathieu met uitgestreken gezicht.

Max Colombie (foto) heeft niet enkel bij de start van Bazart een rol gespeeld. “Sinds Junior Eurosong zijn we buddies, die samen op vakantie gaan. Muziek speelt in onze vriendschap geen rol, al hebben we wel iets te danken aan Oscar and the Wolf. Ik had Max gevraagd om hun voorprogramma te doen in de Lotto Arena. “Doe maar jongen”, zei hij. (lacht) Voor de rest praten over alles behalve muziek. Met uitzondering van Rihanna, ons ultieme muzikale raakpunt (lacht luid). Voorlopig hebben we geen muzikale plannen samen, maar wie weet?”

Sven Michiels - Photography

Scoren in Nederland

Ook Nederland valt stilaan als een blok voor Bazart. “Sinds we te horen waren op 3FM staan we op Pinkpop, doen we radiosessies en worden we uitgenodigd voor televisie. Heel gek, maar het is de enige buitenlandse markt die we kunnen veroveren”, zegt Simon. “Al doen we gewoon wat de graag doen: een plaat maken en touren. Het wordt een topzomer”, volgens Mathieu.

Op de agenda staan naast Pinkpop ook Pukkelpop en Rock Werchter. “Die laatste is extra speciaal omdat we het nooit hadden zien aankomen”, glundert Mathieu. “Werchter is hét mainstreamfestival waar over wordt gesproken. En we zijn er vaak zelf naartoe geweest”, aldus Oliver. “Al is mijn favoriet Pukkelpop”, geeft Mathieu toe. “Daar krijgen artiesten de meeste kansen. Ze zitten korter op de bal en durven meer.” Onder luid gelach worden herinneringen aan Cactus gecatalogeerd als “niet voor publicatie vatbaar”.

YMDI

Naast eigen nummers scoort Bazart onder meer met een cover van De Jeugd van Tegenwoordig. “Onderweg van Abel is het enige nummer dat we willen coveren”, aldus Mathieu. “Alle andere zijn van de moetens uit showcases”, lacht Oliver. “Bij 3FM moesten we iets kiezen uit de top 30. Dan werd het Ronnie Flex of Marco Borsato. Tja…. (gelach) Op termijn zullen die covers wel uit onze set verdwijnen, maar nu kunnen we niet anders.” (hilariteit alom)

Na de festivalzomer gaat Bazart de studio in voor de eerste plaat. “We spelen weinig shows, gewoon telkens voor een belachelijk groot publiek”, lacht Mathieu. “Voor de festivals komt er nog een nieuwe single, en –als alles goed gaat- in oktober onze plaat.” Groepslid Oliver combineert Bazart nog met zijn soloproject Warhola. “Maar de komende maanden gaat Bazart voor.”

Bij die optredens komen geen typische podiumrituelen kijken. “We trekken propere kleren aan en doen gel in ons haar.” “In het beste geval doen we 50 sit-ups en gooien we een adje bier binnen”, knipoogt Mathieu. “En we gaan met zijn allen eens goed naar het toilet. (gegniffel)"

Weetjes over Bazart

  • "Als Thieu op het podium staat, zegt hij tot drie keer toe tegen het publiek dat iedereen er goed uitziet, maar eigenlijk ziet hij niks, zonder bril. Echt niks." (Oliver) "Ik zie enkel de eerste rij, maar wazig. Zelfs knappe meisjes zie ik niet. Missie voor Werchter: lenzen indoen", lacht Mathieu.
  • Simon probeert alcohol te laten. Tijdens het interview drinkt hij een pintje. "Hier zit cola in", beweert hij.
  • Oliver acht weinig verhalen over hem "voor publicatie vatbaar".
  • De naam van de studio waar Bazart opneemt, is JESC, een verwijzing naar de Junior Eurovision Song Contest. Oliver koos die naam bewust.
  • Zowel Oliver als Mathieu hebben een zichtbaar litteken. Oliver liep de schram op zijn elleboog op tijdens een schuimfuif. Mathieu heeft brandwonden op zijn benen. "Tijdens een vakantie met Max stond ik cocktails te maken in de zon. Ik wreef het limoensap aan mijn handen af aan mijn benen en ging daarna in de zon liggen. Resultaat: tweedegraads brandwonden."