"Transgender leerlingen moeten zelf toilet kunnen kiezen"

De Amerikaanse regering heeft vandaag een richtlijn uitgevaardigd waarin staat dat openbare scholen en universiteiten transgenders de toestemming en mogelijkheid moeten geven om het toilet en de kleedkamer te gebruiken "die hun gekozen genderidentiteit weerspiegelt". Wie zich daar niet aan houdt, moet rekening houden met het schrappen van subsidies.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed without permission.
Een genderneutraal toilet in de University of Vermont in Burlington.

Door dit besluit moet gegarandeerd worden dat scholen voor iedereen "oorden zijn zonder discriminatie, pesterijen en geweld".

Achtergrond is de inmiddels beruchte toilettenwet, die voor veel beroering zorgt. De federale justitie staat in de kwestie lijnrecht tegenover de staat North Carolina. Transgenders in die staat moeten in openbare gebouwen het toilet gebruiken dat overeenstemt met de geslachtsbepaling op hun geboorteregister. Het federale ministerie van Justitie heeft daarover een rechtszaak ingespannen tegen North Carolina.

De regering-Obama baseert zich op een wet uit 1972 die overheidssubsidies verbiedt aan onderwijsinstellingen die seksueel discriminerende schoolbepalingen hebben.

Texas

Ook in andere staten waar de Republikeinen aan de macht zijn, groeit het verzet tegen de vrije keuze van toilet of kleedkamer.

Zo maakte de minister van Justitie van Texas Ken Paxton duidelijk dat zijn staat de nieuwe richtlijn van president Obama niet wil opvolgen. "Denkt hij misschien dat hij de scholen in Texas kan dwingen om mannen het vrouwentoilet te laten gebruiken? Dat hij zich dan maar voorbereidt op verdere juridische strijd", aldus de Republikein.

De Republikeinse vicegouverneur van Texas, Dan Patrick, ging zelfs nog verder en zei dat Texas bereid is miljarden dollar aan federale subsidies voor openbare scholen op te geven.

Patrick zei dat Texas niet "zal toegeven aan chantage", en hij riep de schooldirecteurs op de nieuwe richtlijn naast zich neer te leggen.

Volgen Patrick krijgt Texas zo'n 10 miljard dollar van de federale overheid voor het onderwijs. Hij zei niet hoe dat geld vervangen zou kunnen worden. De opmerkingen van Patrick kwamen enkele minuten nadat meer dan helft van de 1.200 schooldistricten een proces verloren hadden dat ze samen aangespannen hadden omdat volgens hen Texas het onderwijs op een ongrondwettelijke wijze te weinig subsidies geeft.