Belgische F-16's worden boven Syrië ingezet

België gaat mee stellingen van terreurgroep IS bombarderen in Syrië. Dat heeft het kernkabinet beslist. Volgens minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) zullen daarvoor vanaf juli zes Belgische gevechtsvliegtuigen worden ingezet.

Vorige week had minister Vandeput al gezegd dat de inzet van Belgische F-16's haalbaar was, en nu is de kogel door de kerk: België trekt mee ten oorlog tegen IS, samen met de internationale coalitie die geleid wordt door de Verenigde Staten.

Eerder, in oktober 2014, heeft ons land al posities van IS gebombardeerd in Irak, de Belgische gevechtsvliegtuigen opereerden toen vanop een luchtmachtbasis in Jordanië. Maar nu heeft de regering dus beslist dat het Belgische leger nog een stap verder mag gaan en IS mag gaan bombarderen in Syrië. Eind juli nemen onze F-16's 12 maanden lang de fakkel over van de Nederlandse, waarmee het Belgische leger een beurtrol heeft afgesproken. 

Duidelijke afspraken

Het wordt nog afwachten hoe en hoe vaak de Belgische gevechtstoestellen zullen worden ingezet.  Want de Nederlandse F-16's worden amper ingezet omdat ze niet de benodigde communicatieapparatuur aan boord hebben: ze kunnen alleen via de radio communiceren, terwijl ze dat idealiter via de satelliet zouden moeten kunnen doen.

De Belgische F-16's zijn exact dezelfde toestellen als de Nederlandse. Daarom zal de Belgische missie boven Syrië volgens duidelijke afspraken verlopen. Dat stelde minister Vandeput vorige week al als voorwaarde. "Het moet veilig zijn. En als het niet veilig is, doen we het niet", klonk het toen nog. Kennelijk is het wel veilig, want we zullen het nu wel doen. "Het is even gevaarlijk als vliegen boven Irak", zegt Vandeput nu. 

De beslissing om Belgische F-16's ook boven Syrië in te zetten, is mede ingegeven door de aanslagen van 22 maart in Brussel. Om IS te bestrijden vindt minister Vandeput dat we "hen moeten bestrijden waar zij zich bevinden".