Belgische staat riskeert schadevergoeding voor 33 gedetineerden

De rechtbank van eerste aanleg van Henegouwen verplicht de Belgische staat om de rechten van de gedetineerden in de gevangenis van Doornik en Leuze-en-Hainaut te garanderen. Als de gevangenen niet in hun basisbehoeften voorzien worden, moet de Belgische staat 1.000 euro per dag betalen aan de 33 gedetineerden die naar de rechter zijn getrokken.
De gevangenis van Doornik

De cipiers van de Brusselse en Waalse gevangenissen staken intussen al bijna drie weken. Omdat er geen minimale dienstverlening bestaat, worden cipiers nu deels vervangen voor militairen. Door het tekort aan bewakingspersoneel komen de basisbehoeften van gevangenen stilaan in het gedrang.

De verordening van de rechtbank verplicht de Belgische staat om minstens drie keer per week familiaal bezoek toe te staan. De gevangenen moeten daarnaast dagelijks minstens een wandeling van een uur kunnen maken, drie maaltijden - waarvan een warme - krijgen, en toegang krijgen tot de telefoon en stromend water volgens het normale regime. Tot slot moet er eveneens bezoek toegestaan worden van de advocaat en de toezichtscommissie.

Indien de Belgische staat hier tegen vandaag niet aan voldoet, moet ze 1.000 euro per dag betalen aan de 33 gedetineerden die naar de rechter zijn gestapt. Vorige week dinsdag besliste de rechtbank van eerste aanleg in Nijvel dat de Belgische staat tot 10.000 euro per inbreuk zou moeten betalen indien de behandeling van de gedetineerden in Nijvel en Itter niet werd verbeterd.

Minister van Justitie Geens (CD&V) legt vandaag tijdens overleg met de cipiers een nieuw voorstel op tafel, in de hoop de staking te kunnen ontmijnen.