Boevetaal - Luckas Vander Taelen

Waarin de auteur schalks bekent dat hij graag luistert naar zinnen van katholieken. In dit geval Lieven Boeve van het katholiek onderwijs.
opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Luckas Vander Taelen is gewezen parlementslid voor Groen, muzikant en freelance journalist.

Het katholiek onderwijs gaat “dialoogscholen” invoeren. Volgens baas Lieven Boeve zijn dat scholen waar iedereen welkom is. “Wij willen gastvrij zijn!” verduidelijkte hij. Ik was er me niet van bewust dat dit nog niet zo was.

Wie gepokt en gemazeld is in de katholieke zuil wil wel eens bizarre codetaal gebruiken die meer dan één toehoorder in verwarring brengt. Spreken in raadsels om het tegengestelde te zeggen van wat een niet-ingewijde denkt te horen. Soms hoop je dat vlammende tongen uit de hemel zouden neerdalen om voor iets meer duidelijkheid te zorgen.

Bijvoorbeeld als Boeve zegt : “We moeten concreet aan de slag met levensbeschouwelijke diversiteit” dan zou men kunnen denken dat dit een teken is van openheid, dat er op wijst dat het katholieke onderwijs zijn eigen godsdienst niet langer aan iedereen wil opdringen en aan zijn leerlingen de keuze laat.

Maar nee, zo eenvoudig is het helaas niet. In Boevetaal wil dit gewoon zeggen dat het iedereen vrij is om naar zijn scholen te komen en er katholieke godsdienst te volgen.

De baas van het katholiek onderwijs houdt van paradoxen, zoals in deze mooie zin : “Het klassieke vak godsdienst bestaat al tien jaar niet meer!“. Dat zegt hij in een gesprek met een Vlaamse krant, om dan meteen toe te voegen dat “interreligieuze dialoog in het vak godsdienst voorop staat”.

Bestaat dat vak nu nog of niet?

Mooi toch, hoe iemand er in slaagt om iets en zijn tegendeel in één zin te zeggen. Alleen al daarom luister ik graag naar katholieken. Het is steeds een intellectuele uitdaging om uit te zoeken wat ze echt bedoelen.

Openheid?

Als Boeve nu zegt dat de katholieke scholen “gastvrij” zijn, dan heeft hij één groep op het oog. Daarover liet Boeve tenminste geen misverstand bestaan: het gaat niet over vrijzinnigen, atheïsten of andere agnosten, maar over moslims.

Met openheid of diversiteit heeft dit niets te maken, wel met klantenbinding. Want het katholiek onderwijs worstelt al jaren met een steeds groter wordend probleem: de afkalvende religiositeit bij zijn traditioneel publiek. Daarom wil Boeve graag die bevolkingsgroep aantrekken waar het tegenovergestelde gebeurt en de beleving van godsdienst nog altijd heel belangrijk is.

De PR-actie van Boeve is ambitieus : als het van hem afhangt, mogen moslimmeisjes hun hoofddoek ophouden en er zouden zelfs gebedsruimtes kunnen worden ingericht. Maar opgelet: de godsdienstles blijft katholiek! Al zou het wel mogelijk zijn om na de lesuren islamitische godsdienst te volgen. Enerzijds-anderzijds! Dat hoorde ik CD&V-ers zo vaak zeggen dat het een running joke werd in het Parlement.

Heilige boeken

Boeve vindt “als religie voor een leerling belangrijk is en als hij dat wil uiten, dan moet een school daarvoor minstens een beleid uitwerken”. Hier houdt de baas van het katholiek onderwijs de achterkant van zijn tong goed verborgen. Want wat hij juist bedoelt met onweerstaanbare “uitingen” van religie, zegt hij niet. En hoe zijn scholen daar mee om moeten gaan, nog minder.

Wat als hun godsdienst uiten voor leerlingen betekent dat jongens en meisjes gescheiden activiteiten moeten krijgen? Of wat hun God vertelt belangrijker is dan de theorieën van Darwin?

Iemand had kunnen zeggen dat het misschien tijd is dat het godsdienstonderricht geweerd wordt uit de scholen. En dat er beter een cursus over geloof en filosofie in de plaats komt, die jonge mensen duidelijk maakt dat er meer dan één waarheid is en religie een privé-aangelegenheid is.

In tijden van radicalisering lijkt het mij geen slecht idee om heilige boeken buiten de school te laten. Maar ik vrees dat voor dat soort radicale gedachten geen plaats is in Boeves dialoogscholen...

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.